Tarih: 21.09.2014 14:22

Türkiye AB Üyeliği Stratejisini Açıkladı

Facebook Twitter Linked-in

Jonny Hogg

Türkiye, Orta Doğu`da ve dünyanın başka yerlerinde meydana gelen krizlerin Ankara ile Avrupa Birliği arasında daha yakın bir iş birliğinin kurulmasını daha önemli hâle getirdiğini söyledi ve ülkenin AB üyeliği için geciken hamlesini canlandırmayı amaçlayan yeni programını ilan etti.

AB Bakanlığının yayımladığı bir belgede, katılım süreci 'Türkiye Cumhuriyeti`nin ilan edilmesinden bu yana en önemli modernleşme projesi' olarak tanımlandı.

Gerilimlere rağmen, Ankara ile Avrupalı ortakları arasındaki ilişkiler, komşu Suriye ve Irak`ta İslam Devleti gibi militan gruplara katılmak için Avrupa`ya gelen ve Avrupa`dan giden sözde 'yabancı savaşçıların' akımıyla başa çıkma çabaları üzerine geçtiğimiz aylarda güçlenmiş görünüyor.

Türkiye`nin stratejisini ortaya koyan 12 sayfalık belgede şöyle denildi: 'Suriye`den Ukrayna`ya ve Orta Doğu`dan Kuzey Afrika`ya kadar son zamanlarda meydana gelen büyük değişiklikler, Türkiye ile AB`nin küresel ve bölgesel tehditlere karşı birlikte hareket etmesini gerektirmektedir. Bu program, kasım ayında yürürlüğe girecek ve `Siyasi Reform Süreci, Katılım Sürecinde Sosyo-Ekonomik Dönüşüm ve AB İletişim Stratejisine odaklanacaktır.`'

Bu strateji, bir anayasa değişikliğini, mevcut kanunların daha iyi bir şekilde uygulanmasını ve ayrıca kamunun AB üyeliği desteğini canlandırma hamlesini amaçlarken, hükûmetin 2019 yılına kadar faaliyette olacak sözde 'eylem planının' bir parçasını oluşturacak.

Türkiye, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün de yer aldığı konularda AB ile uyumlu hâle gelmek için çaba harcıyor. Fransa ve Almanya gibi ülkeler, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu 74 milyonluk bu ülkenin üyeliği konusunda hâlâ endişeli.

İngiltere ve İsveç dâhil olmak üzere diğer ülkeler, Türkiye`nin eninde sonunda üye olmasını açıkça desteklerken Avrupalı yetkililer, Türk lider Tayyip Erdoğan ile mevkidaşları arasında ilişkilerin durgunlaştığı ve kötüleştiği bir dönemden sonra büyük bir ilerleme kaydedilmesini öngörme konusunda temkinli davranıyor.(İngiliz Haber Ajansı REUTERS - 18 Eylül 2014)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —