Türkiye Başbakanı`nın Mülakatı

Türkiye Başbakanı`nın Mülakatı

Türk Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun dün ve önceki gün Atina`da düzenlenen 3. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Toplantısı çerçevesinde Yunan mevkidaşı Antonis Samaras ile temaslarını tamamlamasının hemen ardından gazetemize ver

Athanasios Ellis

Türk Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun dün ve önceki gün Atina`da düzenlenen 3. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Toplantısı çerçevesinde Yunan mevkidaşı Antonis Samaras ile temaslarını tamamlamasının hemen ardından gazetemize verdiği mülakattan çıkan sonuç, Yunanistan ve Türkiye`nin, 'Barbaros'un Kıbrıs Münhasır Ekonomik Bölgesinden (MEB) geri çekilmesini mümkün kılacak bir çerçeve üzerinde çalıştığıdır.

ELLİS: Türkiye ve Yunanistan, müzakerelerin yeniden başlamasını mümkün kılacak bir formülün bulunmasına ne kadar yakın?

DAVUTOĞLU: Geçtiğimiz şubat ayı Ortak Bildirisi çok önemlidir ve Dışişleri Bakanı olarak hazırlanmasına şahsen katkıda bulundum. Çözüm için temeldir. Anastasiadis Cumhurbaşkanı seçildiğinde çok iyimserdik çünkü Annan Planı lehinde oy kullanmıştı. Şimdi çözüm için esaslı ve toplu müzakerelere ilerleme zamanıdır. Sayın Anastasiadis`in hızla iyileşmesini diliyorum. Müzakerelerin geleceği için önemlidir.

ELLİS: 'Barbaros'u Kıbrıs MEB`inden çekecek misiniz, eğer çekecekseniz ne zaman?

DAVUTOĞLU: Konu 'Barbaros' değil, enerjidir. Gemiyi bölgeye aniden göndermedik. Bunu, bir düşünce çerçevesinde yaptık. Her zaman enerjinin çözüm için bir teşvik olduğunu ve enerji kaynaklarının bütün Kıbrıslılara ait olduğunu söyledik.

ELLİS: Ne tür bir formül üzerinde karara varıyorsunuz?

DAVUTOĞLU: Buraya, Atina`ya gerçekleştirdiğim ziyaret sonrasında bir formüle daha yakınız. Tercihlerden biri, doğal gazı değerlendirmeleri amacıyla müzakereleri hızla sonlandırmamızdır. İkincisi ise ortak bir komisyon oluşturulması veya en azından bir çerçeve üzerinde mutabakata varılması ve sonrasında bu çerçeve temelinde arama çalışmalarına gidilmesi. Böyle bir durumda en kötü şey, tek taraflı hareketlerdir. Ancak uyarılarımıza ve önerilerimize rağmen maalesef Kıbrıs Rum kesimi, sanki bu enerji kaynaklarının sadece Kıbrıs Rum kesimine aitmiş gibi bizi dikkate almadan tek taraflı hareket etmeye devam kararı aldı. Araştırma yapan bütün şirketleri de uyardık. Bunu Başkan Yardımcısı Biden`a da söyledik. Önerilerimiz kabul görmeyince, o zaman sismik araştırmalar yapmaya karar verdik.

Belki 'Barbaros'u geri çekeceğiz ancak aynı zamanda bu enerji kaynaklarının nasıl değerlendirileceğine dair yeni bir çerçeve üzerinde mutabakata da varılması gerekir. Tek taraflı değil, iki tarafın rızasıyla. Eğer tek taraflı yaklaşıma son verilmezse, 'Barbaros' kalacak. Bizim için 'anahtar' yaklaşımın ortak olması.

Ayrıca diğer ülkeler müdahil olmamalı, diğer ülkelerden hangilerini kastettiğimi anlıyorsunuz. Başka süreçler yardımcı olmayacak. Bu Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler arasında bir konudur. Bu, garantör güçler olduğumuzdan ve bunun da Ada`nın sadece bir kesimini ilgilendirmediğinden, Türkiye ve Yunanistan`ın diğer tüm ülkelerden daha çok hakka sahip olduğu bir süreçtir. Doğu Akdeniz`de en uzun kıyı şeridine sahibiz. Hiç kimse Türkiye`yi Antalya Körfezi`ne sıkıştıramaz.

ELLİS: Sadece gelirler için mi yoksa genel olarak doğal kaynaklar hakkında mı konuşuyorsunuz?

DAVUTOĞLU: Sorun kaynak veya gelirler değil, eşitlik. Eşitliği kabul etmeleri gerekir. Biri, karar veren üstün taraf diğeri de karar almakta rolü olmayan önemsiz bir taraf olamaz.

ELLİS: Yunanistan ve Kıbrıs`ın, Mısır ve İsrail ile üçlü iş birliğini, Atina ve Lefkoşa`nın sizi de bunlara katılmaya davet etmesine rağmen niçin Türkiye’ye karşı düşmanca olduğunu değerlendiriyorsunuz?

DAVUTOĞLU: Hiçbir üçlü iş birliği bizi tehdit etmiyor. Hiç kimse de tehdit edemez. Ancak MEB için bütün anlaşmaların herkes tarafından müzakere konusu olması gerekir. Eğer, iki veya üç taraf, müdahil olan diğer taraflarla müzakere etmeden MEB ilan ederse bu Uluslararası Hukuk`a aykırıdır ve diğer tarafın da kendi hakları vardır. Bizim taraf olmadığımız ve çıkarlarımızı etkileyecek bir MEB anlaşması olması durumunda, örneğin Yunanistan Mısır ile bizim MEB`imizi kısıtlayan bir MEB anlaşması imzalaması durumunda, bunu kabul etmeyeceğiz ve olmamış olarak değerlendireceğiz.

Eğer anlaşma, Yunanistan ve İtalya veya Arnavutluk arasındaysa bizi ilgilendirmiyor ve bir şey demeyeceğiz. Biliyorsunuz, burada en iyi çözüm yolu, ilk olarak Yunanistan ile Türkiye arasında sorunları çözmek ve sonra bizim anlaşmamız temelinde üçüncü taraflarla birlikte görüşmemizdir. Bunun da olması için ulusal çıkarlarımızı etkileyen Kıbrıs sorununu çözmemiz gerekir. Ulusal çıkarlarımızı etkileyen bir anlaşma bize zorla kabul ettirilemez. Bunun haricinde her ülke her tür üçlü iş birliğinde bulunabilir. Tek dediğim, fırsatçılık kullanışlı bir şey değildir. Türk-Yunan ilişkileri çok özeldir ve bir başkasıyla ikame edilemez.

ELLİS: Yunanistan ile Ege ve Akdeniz`de deniz kuşaklarına ilişkin görüşmeleri bir bütün belirleme olarak mı yoksa ayrı ayrı süreçler olarak mı görüyorsunuz?

DAVUTOĞLU: İki farklı durumdur. Ege adalar nedeniyle Akdeniz`e göre daha karışıktır.

ELLİS: İsrail Enerji Bakanı kısa bir süre önce, İsrail ve Kıbrıs doğal gazını Yunanistan aracılığıyla Avrupa`ya taşıyacak boru hattının inşasını önerdi.

DAVUTOĞLU: Eğer Kıbrıslı Türkler tarafından da anlaşmaya varılırsa, hiçbir sorunumuz yok. Ancak jeoloji buna müsaade etmiyor. Böyle bir boru hattının inşası mümkün değildir. (Yunanistan, Kathimerini - 07 Aralık 2014)



Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor