• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Türkiye Başkanlığı Çin`e Devretti

Türkiye Başkanlığı Çin`e Devretti

Çin, AIGK’nin dönem başkanlığını Türkiye’den devraldı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 'Bölgesel bir güç ve aynı zamanda dünyada etkili bir ülke olan Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek, Çin’in önemli stratejik seçimidir. Çin?

Wu Yu

Dışişleri Bakanı Wang Yi, Şanghay’da, Türkiye Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüştü.

Wang Yi yaptığı açıklamada, “Şanghay’da yapılan Asya’da İş Birliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konferansı Zirvesi (AIGK) henüz sona erdi. Çin, AIGK’nin dönem başkanlığını Türkiye’den başarıyla devraldı. Çin, Türkiye ile AIGK çerçevesinde koordinasyon ve iş birliğini güçlendirmeye devam etmeye ve Asya’ya özel bölgesel güvenlik yapılanması ve anlayışının oluşturulması için aktif bir şekilde katkı sunmaya hazırdır. Bölgesel bir güç ve aynı zamanda dünyada etkili bir ülke olan Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek, Çin’in önemli stratejik seçimidir. Çin’in yeni dönem hükûmeti, Çin-Türkiye ilişkilerini geliştirmeye büyük önem veriyor ve Türkiye ile çeşitli alanlarda stratejik bağ ve iş birliğini güçlendirmeye hazırdır.' dedi.

Davutoğlu, Çin’in AIGK Zirvesine başarılı ev sahipliğini takdir etti. Davutoğlu, Çin’in başkanlığını yaptığı dönemde AIGK’nin yeni ilerlemeler kaydedeceğine olan inancını dile getirdi. Gücünü devamlı artıran Asya kıtasının dünyada gelişmenin merkezi olduğunu, Kıtanın batı ve doğu ucunda yer alan Türkiye ile Çin arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesinin tarihi bir zaruret olduğunu dile getiren Davutoğlu, ikili ilişkilere dair beklentinin de büyük olduğunu belirtti. Davutoğlu Türkiye’nin, terörizmin her türüyle mücadele etmek için Çin ile iş birliği yapmaya devam edeceğini, çeşitli alanlarda iş birliği mekanizmalarının kurulması yoluyla ikili ilişkilerin daha yüksek bir seviyeye ulaşmasını teşvik etmek istediğini kaydetti. (Çin Haber Ajansı Xinhua - 22 Mayıs 2014)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor