Tarih: 20.02.2015 20:16

Türkiye Bu Yıl Yüzde 4 Büyüyecek

Facebook Twitter Linked-in

Ryosuke Hanafusa

Türkiye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 26 Şubat’ta Japonya’ya yapacağı ziyaret öncesi Nikkei Shimbun gazetesine verdiği mülakatta, petrol fiyatlarının ucuzlaması gibi nedenlerle 2015 yılı ekonomik büyüme oranının yüzde 4 artış göstereceğini tahmin ettiğini ifade etti. Yapısal reformların ilerletilmesiyle yakın zamanda yüzde 5 oranında büyümeye giden yola girilecek. Şimşek, Yunanistan’daki sorunla ilgili olarak “Komşu ülkelerin gelişmesi ve istikrarı Türkiye’nin kârına olur.” diyerek Avrupa Birliği (AB) ile anlaşma sağlanması beklentilerini kaydetti.

Petrol fiyatlarındaki ucuzlamanın Türk ekonomisine etkisine ilişkin, “Petrol fiyatları varil başına 100 dolardan 60 dolara düştüğü takdirde, büyüme oranının 1,5 puan yukarı itileceğini” söyledi. Ülkenin potansiyel büyüme oranı yüzde 4 civarında. Şimşek, 2015 yılındaki büyüme oranının buna yakın bir şekilde yüzde 4 olarak geçen yıl kaydedilen yüzde 3 oranına göre hız kazanacağına dair beklentilerini belirtti.

Bakan, bu yıl ekonomik cari açığının gayri safi yurtiçi hâsılaya oranının (GSYİH) yüzde 4 olacağını beklediklerini ve geçen yılki yüzde 5,6 oranına göre iyileşme kaydedileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Merkez Bankasına faiz indirimi için çağrı yapması konusuna ilişkin, “Batı’daki siyasette de para politikaları tartışılıyor. Bu, Türkiye’ye özgü bir olay değil.” dedi. Bakan, buna ek olarak 2014 yılı ocak ayında Türkiye Merkez Bankasının faiz aralığını önemli ölçüde yükseltmesini örnek olarak vererek para politikasında siyasete dayanmadan emtia fiyatları, ekonomik ve mali durumun istikrarı için hedeflerin faaliyete sokulduğunu bildirdi.

Diğer yandan, Türk lirasının dolar karşısında tarihî seviyelerde değer kaybetmesine ilişkin, “liranın değer kaybının uzun vadede yukarı eğilimli” olduğunu belirterek ticari faaliyetler üzerinde olumsuz etkisinin olmayacağı görüşünü ifade etti. Şirketlerin döviz bazlı borçlarının da GSYİH’ye oranla bakıldığında düşük ve liranın düşük değerden işlem görmesi nedeniyle amortisman etkisinin sınırlı olduğunu kaydetti.

Mehmet Şimşek, Yunanistan’ın borç sorunuyla ilgili olarak Türkiye’nin ihracatının yaklaşık yüzde 40’ının Gümrük Birliği Anlaşması olan AB’ye yönelik olduğuna dikkati çekti. Şimşek, doğrudan yatırım oranının yaklaşık yüzde 70’nin, Avrupalı turistlerden oluşması nedeniyle “Komşu ülkede bir sorun olması Türkiye’yi olumsuz etkiler. AB’nin iç sorunlarıyla başa çıkması en iyi senaryo olacaktır.” diyerek beklentileri ifade etti. (Japonya, Nihon Keizai Shimbun - 20 Şubat 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —