Tarih: 25.02.2015 13:28

`Türkiye dostumuz mu düşmanımız mı karar vermeli`

Facebook Twitter Linked-in

Times gazetesinde (25 Şubat 2015) Roger Boyes imzası ile çıkan bir yorum yazısında Türkiye`nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı tutumu eleştiri konusu ediliyor ve Batılı ülkelerle olan ilişkisi masaya yatırılıyor.

Boyes yazısında 'Ankara, bölgesel iktidarı için NATO ve IŞİD`i birbirine karşı kışkırtıyor' diyor.

IŞİD`e karşı yürütülen harekatta Türkiye`nin 'kuşkulu' bir müttefik haline geldiği yorumunu yapan Boyes, Türkiye`nin biri Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad`ı devirmek, diğer, ise Kürtlerin Orta Doğu`daki iktidar boşluğundan faydalanmasının önüne geçmek olan iki önceliği olduğunu ve bu amaç doğrultusunda IŞİD`in düşmandan ziyade faydalı bir araç olduğunu yazıyor.

ANALİZ - ŞAH FIRAT VE EĞİT DONAT: TÜRKİYE`NİN ADIMLARI NE ANLAMA GELİYOR?

'...Türkiye ABD öncülüğündeki koalisyonun parçasıymış gibi görünürken düşmanın hayatını kolaylaştıracak yollar buluyor' diyen Boyes, IŞİD`in ekonomisinin Türk aracılara bağlı olduğunu, Türkiye`nin Musul`da alıkonan 40 diplomatik personel ve aileleri için pazarlık etmesi örneğinde olduğu gibi IŞİD komutnaları ile aktif iletşim kanallarına sahip olduğunu söylüyor.

Boyes yazısını noktalarken şu yorumu yapıyor:

'(Türkiye) hükümeti kendi jeopolitik oyunları; bu çatışmada kimin düşman olduğu konusunda bir konsensusa varmak konusundaki kendi yetersizliği nedeniyle felç olmuş durumda. Bu, Türkiye`ye güvenmeyi zorlaştırıyor. Şimdilik, sadece arkadaşmışız gibi davranmamız gerekmekte'.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —