• BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88

Türkiye, Dünyanın En Büyük Havalimanını İnşa Ediyor

Türkiye, Dünyanın En Büyük Havalimanını İnşa Ediyor

Yakın bir zaman önce yaşanan iktidarı protesto hareketlerine rağmen yarınların hava trafiğini yapılandıracak ve İstanbul`u dünyanın en önemli kavşaklarından biri hâline getirecek bütün hammaddeler hazır. Ekonomiyle güçlü şekilde il

Fabrice Gliszczynski

Türkiye, tıpkı Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Brezilya gibi havacılıkta dünya devi olmayı arzuluyor ve bunun için de bütün imkânlarını seferber ediyor. Birkaç yıl içinde İstanbul`da, Dubai`de yapılan Jebel Ali Havalimanı ile neredeyse dirsek dirseğe olacak olan gezegenin en büyük havalimanını göreceğiz.

Altı kalkış ve altı iniş pisti -Avrupa`nın en büyük havalimanı olan Londra Heathrow`da yalnızca iki tane var-, 2017 veya 2018 yılındaki açılışından itibaren ilk etapta yılda 90 milyon yolcu kapasitesi ve 2020`li yıllarda ise yıllık 150 milyon yolcu kapasitesi ile (Dünya birincisi Atlanta Havalimanı bugün yılda 90 milyon yolcuyu ağırlıyor) söz konusu tesis, 80 milyon metrekarelik alana yayılıyor: Bu Türk projesi devasa.

Şehrin Avrupa Yakası’nın kuzeybatısında, Karadeniz sahilinde yapılacak olan havalimanının inşaatı, hükûmet tarafından belirlenen dört Türk şirkete yedi milyar avroya mal olması bekleniyor. Limak, Cengiz, Kolin, Mapa ve Kalyon, TAV ve Aeroports de Paris gruplarının da katıldığı açık artırma sırasında, havalimanının 25 yıllık haklarına sahip olmak için 22 milyar avrodan fazla ödeme yapmayı kabul etti.

Türkiye Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ihale sonrasında yaptığı açıklamada, 'Bu havalimanı Türkiye`nin gelecek 30 belki de 50 yılına hitap edecek. Bu havalimanı aynı zamanda batıdan doğuya, doğudan batıya, Afrika`dan Avrupa`ya hava trafiğinin uğrak noktası olacak.' dedi.

Bu inşaat aslında eski bir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan`ın İslamcı muhafazakâr hükûmeti tarafından belirlenen devasa projeler zincirinin içinde yer alıyor. Bu projeler, İstanbul Boğazı`nın tam ortasından geçen deniz trafiğinin yönünü değiştirmek amacıyla Karadeniz`i Marmara Denizi`ne bağlayacak bir kanalın açılması ve her biri bir milyon nüfuslu iki şehrin inşası projelerinden oluşuyor.

Türk Hava Ulaşımı: 2023 Yılına Kadar Yılda Yüzde 11`lik Artış

Bu havalimanı projesinin büyüklüğü baş döndürüyor ancak mantıksız değil. Bugün 130 milyonluk küresel yolcu pazarıyla 13`üncü sırada yer alan Türk havacılık trafiğinin ne ölçüde geliştiğini gösteriyor. Özellikle de bu yükselişin oldukça güçlü olduğu ve var olan iki havalimanı Atatürk ve Sabiha Gökçen`in çok çabuk bir şekilde doyuma ulaşacağı İstanbul`da.

Türk havacılık taşımacılığından bir uzman, 'Var olan iki havalimanı talep artışına uzun vadede cevap verecek durumda değil.' açıklamasında bulunuyor. Her iki havalimanı 2012 yılında 60 milyon yolcuyu ağırladı ki bu rakamın 45 milyonunu Avrupa`nın 6`ıncı büyük havalimanı olan Atatürk Havalimanı tek başına sırtladı.

Atatürk Havalimanı, geçen yıl yüzde 20`lik artış göstererek dünya üzerinde 2012 yılında en büyük artış gösteren havalimanı oldu. Geride bıraktığımız beş yıl içinde yıllık ortalama büyüme yüzde 14`e ulaştı. 2023 yılına kadar Türk havacılığının yılda yüzde 11 artması planlanıyor.

Yakın bir zaman önce yaşanan iktidarı protesto hareketlerine rağmen yarınların hava trafiğini yapılandıracak ve İstanbul`u dünyanın en önemli kavşaklarından biri hâline getirecek bütün hammaddeler hazır. Ekonomiyle güçlü şekilde ilişkili olan Türk hava ulaşımı, Türkiye`nin dinamizminden faydalanıyor ve faydalanmaya devam edecek. Birçok ekonomiste göre Türkiye`nin gayrisafi yurt içi hasılasının, 2012 ile 2020 yılları arasında her yıl ortalama yüzde 5,2 oranında artması bekleniyor. Yani 2026 yılında bugün olduğundan iki kat daha önemli hâle gelecek. Buna Avrupa, Rusya ve Orta Doğu`dan gelen turist trafiği de ekleniyor. Sıra dışı kültürel miraslarıyla İstanbul, önemli bir turistik destinasyon.

Türk Hava Yolları 2020 Yılına Kadar Filosunu İki Katına Çıkaracak

İstanbul, güçlü bir hava yolu şirketinin merkezi olmasaydı bütün bunlar, İstanbul`a böylesi büyük bir havalimanının inşasını haklı çıkarmaya yetmeyecekti. Bazı yönleriyle Körfez, Emirlikler, Etihad Airways, Qatar Airways gibi şirketlerin stratejisine benzer stratejiler yürüterek hava ulaşımının devi olmaya çalışan Turkish Airlines`dan bahsediyoruz.

2004 yılından bu yana Türk Hava Yolları her sene çift haneli büyüme rakamları kaydetti. 2012 yılında taşınan 39 milyon yolcuyla şirket, Air France ile neredeyse kafa kafaya gitti. İyi yönetilen, verimli, rekabetçi, iyi hizmet kalitesiyle Turkish Airlines, geniş bir destinasyon ağı örmeyi başardı. Dünyada yalnızca Delta Airlines, THY`den daha fazla destinasyona bağlanıyor. Dünyada birçok şehre İstanbul aktarmalı olarak ulaşılabiliyor. İstanbul`un coğrafi konumu, bu 'hub' stratejisi için artık önemli bir koz hâline gelmiş durumda.

Körfez`deki Dubai, Doha veya Abu Dabi gibi İstanbul da Avrupa, Orta Asya, Hindistan, Asya ve Doğu Afrika arasındaki yolcu akınlarını ele geçirmek için mükemmel bir pozisyona sahip. İleriye doğru yürüyüşünü devam ettirmek için Türk Hava Yolları uçak siparişlerini artırıyor. Bugün 200`den fazla uçağa sahip olan Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, La Tribune`e yaptığı açıklamada, şirketin 2020 yılına kadar filosunu iki katına çıkaracağını bildirdi.

Şirket bu havalimanı projesinin hayata geçirilmesi için hükûmete güçlü şekilde destek verdi.(Fransa`da yayınlanan Haftalık Ekonomi Dergisi La Tribune Hebdomadaire)

 



18.8° / 12.6°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor