• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Türkiye Gazprom`dan İndirim Aldı

Türkiye Gazprom`dan İndirim Aldı

Gazprom ile Türk şirketi BOTAŞ, 'Türk Akımı' doğal gaz boru hattının inşa edilmesini öngören anlaşma çerçevesinde doğal gaz indirimi konusunda uzlaşmaya vardı.Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız, Gazprom`un BOTAŞ`a doğal gaz için y

Yuri Barsukov

Gazprom ile Türk şirketi BOTAŞ, 'Türk Akımı' doğal gaz boru hattının inşa edilmesini öngören anlaşma çerçevesinde doğal gaz indirimi konusunda uzlaşmaya vardı. Yüzde 10,25`lik indirim 1 Ocak 2015`ten itibaren geçerli olacak. Kommersant gazetesinin elde ettiği verilere göre BOTAŞ için doğal gaz fiyatı yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 332 dolara kadar düşecek. Mutabakat sayesinde Ankara`nın Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesini telafi etmek için doğal gaz tarifelerini artırmaya ihtiyacı kalmayacak.

Cuma günü Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız, Gazprom`un BOTAŞ`a doğal gaz için yüzde 10,25 oranında indirim sağladığını açıkladı. Türkiye ile görüşmeler perşembe günü Ankara`da Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev ve 'Gazprom Eksport' Başkanı Elena Burmistrova tarafından yürütüldü. Bu tarihe kadar taraflar indirim oranı konusunda uzlaşmaya varamadığı için görüşmeler üç ay sürmüştü. 2014 yılının Aralık ayı başında Türkiye`yi ziyaret eden V. Putin, 'Türk Akımı' Doğal Gaz Boru Hattı`nın inşa edilmesine dair anlaşma çerçevesinde doğal gaz fiyatının BOTAŞ için yüzde 6 oranında düşürülmesi gerektiğini açıklamıştı. Türkiye tarafı önce yüzde 15`lik indirim istemişti. Şubat ayının sonuna kadar rakam yüzde 10-12`ye kadar düşürüldü ve geçen hafta Gazprom indirimin yüzde 10,25 oranında yapılması konusunda uzlaşmaya varabildi.

İndirim sonucunda BOTAŞ için doğal gaz fiyatı 2014 yılının son çeyreğinde 370 dolardan yaklaşık 332 dolara kadar düşecek. İndirim 1 Ocak 2015`ten itibaren geçerli olacak şekilde sağlandı. Ancak Trans Balkan Doğal Gaz Boru Hattı üzerinden yılda 10 milyar metreküp doğal gaz satın alan Türk bağımsız ithalatçıları için doğal gaz fiyatı sorunu hâlâ çözülemedi. Söz konusu firmalar, iç pazarda devlet sübvansiyonu olmadan çalışabilmek için doğal gazı BOTAŞ`a göre daha az fiyata satın almıştı. Bağımsız firmalar ve BOTAŞ arasındaki fiyat farkının korunması hâlinde yılın ilk çeyreğinde bin metreküp doğal gaz özel firmalar için 300 dolara mal olacak. Geçen yıl Gazprom, Almanya`nın ardından Rus doğal gazının ikinci ithalatçısı olan Türkiye`ye 27,3 milyar metreküp doğal gaz sevk etti.

Doğal gaz fiyatlarının düşürülmesi Ankara için çok önemli. Yılın başında Ankara, Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesini telafi etmek amacıyla iç pazardaki doğal gaz tarifelerini yüzde 9 oranında artırmak zorunda kaldı. Türkiye yönetimi böyle bir adımı politika açısında fazlasıyla istenilmeyen bir adım olarak değerlendiriyor.(Rusya, Kommersant.ru - 02 Mart 2015)

 



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor