Tarih: 24.03.2014 16:36

Türkiye, ILA 2014`ün Partner Ülkesi

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Cumhuriyeti, ILA Berlin Uluslararası Uzay ve Havacılık Fuarının bu yılki resmî partner ülkesi. Avrupa ve Asya’nın buluştuğu noktada yer alan ülke, uzay ve havacılık sanayiinde faaliyet gösteren şirketler için cazip ve yükselen bir piyasa. NATO üyesi Türkiye, ILA Berlin Air Show’a en güçlü katılımını bu yıl gerçekleştirecek. Türk uzay ve havacılık endüstrisi, kendini modern, hızlı büyüyen ve bütün dünyadan ekonomik partnerlere, müşterilere ve yatırımcılara parlak iş birliği fırsatları sunan, dinamik bir branş olarak takdim edecek.

Türkiye, iki yılda bir düzenlenen ILA Berlin Air Show’a 2008’den beri kesintisiz olarak katılıyor. Türk fuar katılımcılarının varlığı sürekli artış gösteriyor. Bu yılki partner ülkeden gelen uzman konuklar, söz konusu zaman zarfında fuarın yabancı ziyaretçilerinin hep önemli bir bölümünü teşkil etti. Partner ülke konseptinin uygulanmaya başlanmasından bu yana ILA’nın partner ülkeleri 2006’da Rusya, 2008’de Hindistan, 2010’da İsviçre ve 2012’de Polonya oldu.

ILA Berlin Air Show’u Almanya Federal Uzay ve Havacılık Birliği (BDLI) ile Messe Berlin GmbH şirketi düzenliyor.

Türk Savunma Bakanlığından Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye’nin önemine işaret ederek şöyle konuştu: “Türkiye Cumhuriyeti için ILA Berlin Air Show 2014 Fuarına partner ülke olarak katılmak, hem şeref hem de mutluluktur. Dünya çapında bu en zengin geleneğe sahip ve en eski uzay ve havacılık fuarı, Türk savunma sanayii branşına etkileyici performans çeşitliliğini ve ürünlerini sergileme imkânı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda ticari ilişkilere hazırlık araştırması için de mükemmel bir fırsat teşkil ediyor. Almanya yıllardır Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı. Ülkemiz için büyük öneme sahip uzay ve havacılık sanayiinden çok sayıda Türk katılımcının, dünya çapındaki en önemli havacılık fuarı ILA’da etkileyici şekilde temsil edilecek olmasından memnuniyet duyuyorum.”

BDLI Başkanı Bernhard Gerwert ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’nin ILA 2014’ün partner ülke olmayı kabul etmesi bizi çok sevindirdi. Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer almakta ve havacılık hususunda en güçlü büyüyen piyasalardan biri. Türk, Alman ve Avrupalı şirketler arasında sivil ve askerî havacılık endüstrisinde uzun süredir başarılı iş birliği projeleri yürütülmektedir. Bilhassa uzun vadeli iş birliği konusunda Türkiye, bizim sanayimiz için önemli bir stratejik ortaktır.”

Türkiye’de havacılık sektörünün 2002’de liberalleştirilmesiyle Türk sivil havacılık piyasası için güçlü bir büyüme dönemi başladı. Sektör, yüzde 30’a varan yıllık büyüme oranıyla, havacılıkta dünya çapındaki yaklaşık yüzde 5’lik büyüme ortalamasını bir hayli aştı. Dünyanın en büyük havaalanının İstanbul’da inşa edilmesine dair planlar, sözü edilen dinamik gelişmeye delalet ediyor.

Alman uzay ve havacılık endüstrisinden birtakım şirketler zaten Türk partnerleriyle iş birliğini başarıyla yürütüyorlar.

TAI, sivil ve askerî Airbus programının muhtelif parçalar üretmekle sorumlu stratejik ortağı. TAI dünya çapındaki başarısını, ürün ve çözümlerinin teknolojik açıdan en üst randımanı temelinde yükseltti.

Türk savunma sanayiinin önde gelen şirketlerinden biri olan HAVELSAN da ILA Berlin 2014 Fuarına katılıyor. Simülasyon ve eğitim sistemleri de içeren HAVELSAN ürün portföyünde anahtar teslimi eğitim merkezleri, insansız hava araçları sistemleri için tam görev ve tam uçuş simülatörleri, silah sistemleri için tatbikat araçları, sanal uçuş eğitimi araçları ve kullanıcıların özel ihtiyaçları göz önüne alınarak hazırlanmış diğer sentetik eğitim yardımları bulunuyor.

ROKETSAN da Türk savunma sanayiinin füzeler ve uzay araçları alanında önde gelen ve büyüyen bir diğer şirketi. ROKETSAN, ILA 2014 Fuarında lazer güdümlü füze CİRİT, hassas güdümlü Stand-Off mühimmat SOM, uzun ve orta menzilli tanksavar füze sistemi MIZRAK-U ve MIZRAK-O ile orta ve alçak irtifa hava savunma füze sistemleri gibi geliştirmeye açık ve yüksek teknoloji ürünlerini sergileyecek. ROKETSAN kurulduğu günden beri Türk Silahlı Kuvvetlerine ve NATO üyesi ordulara yerli ürünler teslim ediyor. Bu sistemler, havadan karaya ve karadan karaya atılan füzelerde olduğu gibi yer istasyonlarının hava saldırılarına karşı savunulmasında da hassasiyeti geliştirmek için tasarlanmış.

Mevzubahis sanayi şirketlerine ek olarak uzay araştırmaları, elektronik, enformasyon teknolojileri ve bunlara benzer alanlarda uzmanlaşmış olan ve en modern teknolojiler üzerine çalışan uzay araştırmaları enstitüsü TÜBİTAK UZAY da Türkiye standında yeterliliğini sergileyecek. TÜBİTAK UZAY, fuarda özellikle uyduların tasarım, üretim ve denetim aşamalarındaki gelişmelere, Türk uzay programının idaresine ve uzay teknolojisinde uluslararası iş birliğinin öncü rolüne dikkat kesilecek.(Almanya merkezli Finanzen.ch - 19 Mart 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —