Türkiye ile ABD Arasında Üs Kullanımı Bilmecesi
Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türkiyenin askeri üslerini Irak ve Suriyedeki IŞİD militanlarına yönelik operasyonlar düzenlenmesi amacıyla Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinin kullanımına açtığını bildiriyor
Amerikan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin askeri üslerini Irak ve Suriye’deki IŞİD militanlarına yönelik operasyonlar düzenlenmesi amacıyla Amerika liderliğindeki koalisyon güçlerinin kullanımına açtığını bildiriyor. Anlaşma, Türkiye’nin Suriye sınırından yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta bulunan İncirlik Hava Üssü’nü kapsıyor.
Rice: ‘Türkiye üslerin kullanılmasına izin verdi’
Amerikan yönetiminden en üst düzey açıklama Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı Susan Rice’tan geldi. Rice, Türkiye’nin ABD ve ortaklarına Suriye ile Irak’ta sürdürülen IŞİD’le mücadele faaliyetleri kapsamında üslerin kullanılması izni verdiğini' açıkladı.
Rice, Amerikan NBC Televizyonu’na verdiği mülakatta, şu açıklamaları yaptı.
'Türkiye’den tek başına Suriye`ye kara birliklerini göndermelerini istemedik. İlgilendiğimiz konu şu: Öncelikle, Türkler son birkaç gün içinde, Suriyeli ılımlı muhaliflerin eğitilmesi için, ABD ve ortaklarımızın Türk üsleri ve toprağını kullanmasına izin vereceklerine dair bir taahhütte bulundular. Bu yeni bir taahhüt. Türkiye’deki tesisilerin, Irak ve Suriye’deki faaliyetlerde, koalisyon güçleri yani Amerika ve diğerleri tarafından kullanılabileceğini söylediler. Bu yeni bir taahhüttür ve bunu büyük memnuniyetle karşılıyoruz.”
Türkiye: ‘İncirlik konusunda yeni mutabakat yok’
Rice’ın bu açıklamaları üzerine Türkiye’den “aramızda yeni bir mutabakat yok” yanıtı geldi. Başbakanlık kaynaklarından yapılan açıklamada, “İncirlik konusunda yeni bir mutabakat yok. Mevcut anlaşmalar çerçevesinde kullanımı devam ediyor. Talep ve beklentiler var, görüşmeler devam ediyor. Muhaliflerin eğitilmesi konusunda bir mutabakat var, ama nerede ve ne şekilde eğitileceği konunda bir netlik şu an için söz konusu değil” ifadeleri kullanıldı.
Savunma Bakanı Chuck Hagel geride bıraktığımız hafta, İncirlik Hava Üssü’nün kullanıma açılmasının Amerika’nın taleplerinden biri olduğunu söylemişti.
Pentagon heyeti Türkiye’ye gidiyor
Savunma Bakanlığı’ndan bir heyet bu hafta Türkiye’ye giderek anlaşmayı tamamlayacak gerekli süreci başlatacak. Bu görüşmeler, geçen hafta emekli General John Allen ve Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Brett McGurk’ün yaptığı temasları takip edecek.
IŞİD’e yönelik hava saldırılarına Ağustos ayının sonunda başlayan Amerika, askeri operasyonları bazı müttefik ülkelerin de katılımıyla Suriye’yi de kapsayacak şekilde geçen ay genişletti.
Türkiye üzerindeki baskılar, IŞİD militanlarının Suriye’deki sınır kasabası Kobani’yi ele geçirmesini engellemek için savaşan Kürt güçlere destek vermesi amacıyla arttırıldı. Türkiye ise şimdiye kadar müdahale etmeyi reddetti.
Kobani’de çatışmalar dün de sürdü. Amerikan Ordusu’ndan yapılan açıklamada Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de katılımıyla savaş uçaklarının Kobani’deki IŞİD unsurlarını vurduğu bildirildi.
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
