• BIST 100

    10147,85%-0,25
  • DOLAR

    32,28% 0,05
  • EURO

    34,97% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2452,76% 0,28
  • Ç. ALTIN

    3942,46% 0,76

Türkiye, İran`ın Profesyonel Diplomasisiyle Karşı Karşıya

Türkiye, İran`ın Profesyonel Diplomasisiyle Karşı Karşıya

Eski hükûmetin tutumları, İran’ın adına kayıtlı olan “Medeniyetler arası diyalog” mirasının, “Medeniyetler ittifakı” adı altında İspanya ve Türkiye adına kayıt olmasına ve bölgede birçok fırsatın İran’ın elinden alınmasına

İran Diplomacy

Türkiye, İran’ın batıdaki en önemli komşularından biri olarak sayılıyor. Türkiye ve İran’daki, en ufak bir değişiklik iki ülkeyi de etkiliyor.

İran’ın cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve bu seçimlerin sonucu, ondan sonra da iktidara gelen yeni hükûmet, Türk siyasetinde ve medyasında çok büyük yankı uyandırdı. Bu konuyla ilgili, İran heyetinin BM 68`inci Genel Kurul Toplantısı’nda yer alması, İran’ın ve söz konusu heyetin daha çok dikkat çekmesine ve Türk basınında yer alıp dikkatle takip edilmesine neden oldu.

İslam devriminden sonra İran ve Türkiye arasındaki ilişki de çok iniş çıkış yaşadı. Bu iniş çıkışlara bazen yanlış anlaşılmalar, bazen de iki ülkenin rekabeti sebep oldu.

Sekiz yıl süren İran-Irak savaşı sırasında ve İran’ın 9. ve 10. hükûmetleri döneminde, iki ülke arasındaki ilişki kazan-kazan şeklinde olmasından çok Türkiye’nin yararınaydı ki aslında son yıllarda petrol fiyatının artmasıyla ve dolayısıyla da gelir düzeyinin yükselmesiyle dengenin İran’ın menfaatlerine doğru kurulması gerekiyordu.

İran’a karşı yaptırımların uygulanmasına sebebiyet veren politik tavırlar, Türkiye’nin yararına oldu. Hatta o sırada Türkiye, İran ile olan ilişkisi sayesinde ekonomik krizden çok fazla etkilenmedi. Türkiye’nin Batı ile olan ekonomik bağına ve Yunanistan’daki ekonomik krize bakılırsa İran-Türkiye ilişkisinin, Türkiye’nin uluslararası çapta yaşanan ekonomik krizden etkilenmemesinde ve bu krizi kolaylıkla atlatmasında ne kadar yardımcı olduğu anlaşılıyor.

Sekiz yıllık yönetimin Hatemi’den kalan mirasa, bölgesel ve uluslararası imaja ne kadar zarar verdiğini saymazsak son dönemde İran ile Türkiye arasındaki ilişki şekil değiştirdi.

Artık her iki ülke, Ankara ve Tahran arasındaki ilişkinin siyasi geçici değişkenlerden çok, karşılıklı saygı ve etkileşime yönelik düzenlenmesine çaba gösterecek.

İran’da yeni hükûmetin iktidara gelmesi, dünya ülkelerinin gözünde İran’a saygın ve düzgün bir imaj kazandırdı. Türkiye de profesyonel ve etkili bir hükûmetle karşı karşıya olduğunu fark etti.

Bu çerçevede iki ülke arasındaki ilişki gelişecek ve kazan-kazan olgusuna göre yön bulacaktır.

Artık tek taraf için fırsatlar oluşmayacaktır.

Eski hükûmetin tutumları, İran’ın adına kayıtlı olan “Medeniyetler arası diyalog” mirasının, “Medeniyetler ittifakı” adı altında İspanya ve Türkiye adına kayıt olmasına ve bölgede birçok fırsatın İran’ın elinden alınmasına sebep oldu. Ayrıca bölgede de İran’a karşı bazı tehditler oluşmaya başladı.

Görünüşe göre İran’da yeni hükûmetin iktidara gelmesiyle birlikte bu dönem son bulacak.

İran yeni dönemde adına layık bir edebiyatla, tedbirli, azimli ve ciddi bir hızla, milletin hakkına ağırlık vererek itibarlı bir döneme girmeye yönelik çaba sarf ediyor. (İran merkezli Haber Portalı İran Diplomacy, 8 Ekim 2013)



17.4° / 11.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor