• BIST 100

    10320%1,59
  • DOLAR

    32,28% 0,03
  • EURO

    35,09% 0,05
  • GRAM ALTIN

    2473,22% 0,30
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,00

Türkiye Kırılgan Beşliden Çıkabilir

Türkiye Kırılgan Beşliden Çıkabilir

Türkiye’nin bir yıldır cari işlem açığını küçültmek için verdiği çaba, faydalı olmaya başladı ve düşen petrol fiyatları da bu çabaları destekleyebilir. Türkiye, ham petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşle yıllık ener

The Wall Street Journal

Türkiye’nin bir yıldır cari işlem açığını küçültmek için verdiği çaba, faydalı olmaya başladı ve düşen petrol fiyatları da bu çabaları destekleyebilir.

Perşembe günü açıklanan resmî rakamlar, 2011’de gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 10’una kadar yükselen cari açıkla verilen mücadelenin ardından cari açığın ekim ayında 45,7 milyar dolara ya da GSYİH`nin yaklaşık yüzde 5,5`ine düştüğünü gösteriyor ve bu da son dört yılın en düşük rakamı oldu.

Türkiye, ham petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşle yıllık enerji maliyetlerinde 4 milyar dolar tasarruf ediyor. Türkiye, cari açığını kapatmak için yurt içi talebi dizginlemeyi başardı ancak dış dengesizliğe şu anda çoğunlukla petrol ve doğal gaz ithalatları sebep oluyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüş, Rusya ve Norveç dâhil ihracatçılar için kötü haberken ve hâlihazırda para birimlerini etkilerken Türkiye’ye, liranın dolar karşısında yaklaşık yüzde 11 değer kaybettiği çalkantılı bir yılın ardından olumlu bir gidişat sunuyor.

Standard Bank PLC`nin yükselen piyasalar araştırma bölümü başkanı Timothy Ash, “Bu, belirgin bir gelişme ve petrol fiyatlarının düştüğü bir ortamda Türkiye’yi, kırılgan beşliden çıkarmaya yardımcı olacak.” şeklinde konuştu.

Türkiye, 2009 küresel mali kriziyle mücadele için önemli merkez bankalarının ekonomilerine nakit sağlamasıyla yükselen piyasa yatırımcıları için tercih edilen bir merkez hâline geldi. Ancak bir dizi politika hamlesi ve istikrarsız bir görünüm, aynı zamanda ABD merkez bankasının tahvil alımını durdurmaya yönelik kararları, ciddi kayıplarla sonuçlandı.

Böyle olunca Türkiye düzlüğe çıkabilecek mi?

İstanbul’da bulunan Citigroup’tan İlker Domaç ve Gültekin Işıklar, “Düşük petrol fiyatları, gelecek yılın ilk yarısında enflasyonda muhtemelen dönemsel bir düşüş olacağının daha fazla kabul görmesi ve küresel risk alma isteğindeki artış, Türk hisselerine yönelik yatırımcı duyarlılığının artmasında önemli bir rol oynadı.” şeklinde konuştular.(ABD, The Wall Street Journal - 12 Aralık 2014)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor