Türkiye, Libya`da El Hasi ile görüşen ilk ülke oldu

Türkiye, Libya`da El Hasi ile görüşen ilk ülke oldu

Ankara`nın özel temsilcisi olarak Trablus`a giden Emrullah İşler, ülkedeki iki rakip başbakandan birisi olan Ömer el Hasi ile görüştü. İslami eğilimli bir siyasi hareket olan El Hasi hükümeti daha önce hiçbir ülkeyle açık diplomatik il

İki ayrı parlamento ve iki ayrı başbakanın iktidar için mücadele verdiği Libya`ya Ankara`nın özel temsilcisi olarak giden Emrullah İşler, Başkent Trablus`ta Libya Ulusal Kurtuluş Hükümeti Başbakanı Ömer el Hasi ile görüştü.

İslami eğilimli bir siyasi hareket olan El Hasi hükümeti hiçbir ülke tarafından tanınmıyor ve Türkiye ile görüşmelerin öncesinde de herhangi bir ülke ile açık diplomatik temaslar gerçekleştirmemişti.

Mart ayında El Hasi ve destekçileri 'yeni iktidar gücü' olduklarını ilan etmiş ve Batılı ülkelerce tanınmış olan Abdullah el Tinni ve kabinesini başkenti terk edip ülkenin doğusuna yerleşmeye zorlamıştı.

Emrullah İşler, Libya temaslarından döndükten sonra yaptığı açıklamalarda `yararlı görüşmelerde` bulunduklarını ifade etti ve 'Libya`da siyasi bir kriz yaşanıyor. Türkiye, BM`nin [Birleşmiş Milletler] başlattığı diyalog sürecini desteklemektedir. Siyasi ve hukuki görüş ayrılıklarının diyalog yoluyla giderilebileceğini ümit ediyoruz' dedi.

2011`de Muammer Kaddafi`nin düşürülmesinden sonra Libya`da karşıt grupların giriştiği silahlı mücadelenin ülkeyi uzun soluklu bir iç savaşa sürüklemesinden endişe ediliyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon`un özel temsilcileri ülkedeki krize bir çözüm geliştirebilmek için birçok kez Tobruk`taki el Tinni hükümetini ziyaret etse de, El Hasi ile kamuoyuna açıklanan doğrudan görüşmeler yürütmekten kaçınmıştı.

Emrullah İşler de Trablus`taki görüşmelerinden önce düzenlediği bir Libya ziyaretinde Tobruk`a gitmiş ve el Tinni hükümetiyle temaslarda bulunmuştu.

Libya`da çok cepheli silahlı çatışmalar

Ülke`de bir tarafta kendisini Zintan Tugayları olarak adlandıran ve içinde el-Ka`ka ve es-Savaik gruplarını barındıran `radikal İslam karşıtı` olduğunu belirten militanlar bulunuyor.

Bu grubun içinde devrik lider Kaddafi`nin eski askerlerinin de bulunduğu belirtiliyor.

Karargâhı Mısrata kenti olan Müslüman Kardeşler`e bağlı silahlı gruplar ise ülkedeki `Kaddafi kalıntılarını temizlemek` istediklerini belirtiyorlar.

Bingazi`de ise radikal İslamcı militanlar Libya ordusuyla çatışıyor.

Fransa, Libya`daki duruma diplomatik yollarla müdahale edilmezse ülkenin kaosa sürüklenebileceği uyarısını yapmıştı.



Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading