Tarih: 27.03.2014 00:05

Türkiye Nükleer Enerjide Kararlı

Facebook Twitter Linked-in

IRNA

Lahey’de Uluslararası Nükleer Güvenlik Zirvesinde konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bütün ülkelerin barışçıl nükleer enerjiyi kullanma hakkına sahip olduğuna işaret ederek, “Türkiye, ilerlemek için uluslararası yasalar çerçevesinde nükleer enerjiyi kullanmaya kararlıdır.” dedi.

Türkiye’nin, enerji temininde dışarıya bağımlı olduğunu ve ülkesinin temin ettiği enerji kaynaklarını zenginleştirme çabasına işaret eden Gül, “Canlı ve gelişen bir ekonomiye ulaşmak, dışa bağımlılığının azalmasıyla birlikte zengin enerji kaynaklarının kullanılmasını gerektiriyor. Bu yolda Türkiye, temin ettiği enerji kaynaklarında çeşitlilik yaratmanın en temel seçeneklerinden biri olan nükleer enerjiyi kullanmaya kararlıdır.” diye konuştu.

Dünyanın nükleer silahlardan arınması gerektiğine de değinen Gül şöyle konuştu: “Nükleer silahların yayılmasını önlemek ve mevcut nükleer silahların geri dönüşü olmayacak şekilde imha edilmesi, temel hedef olmalı. Türkiye, nükleer konusunda güvenilir bir dünyaya ulaşılması hususunda dünya ülkelerinin tam katılımlarını destekliyor.”

TBMM`nin, 2005 yılında yürürlüğe giren Nükleer Terörizmin Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşmeyi onayladığına işaret eden Gül, “Bu anlaşmada nükleer maddelerin fiziki korumasıyla ilgili yapılan değişiklikler de yakında Mecliste onaylanacak.” dedi.

Abdullah Gül zirvede, yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyumdan arınması konusunda ülkelerin taahhüdünü içeren uluslararası bildiriye de imza attı.

Türkiye, Şili, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Gürcistan, Macaristan, Meksika, Güney Kore, Romanya, İsveç, Ukrayna ve Vietnam liderleri tarafından imzalanan bildiride, katılımcılar ülkelerini yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyumdan (HEU) arındırmayı taahhüt etti.

Lahey Zirvesinde nükleer terörizmin önlenmesi, zenginleştirilmiş uranyum birikimlerinin azaltılması, radyoaktif maddelerin güvenliğinin artırılması ve bu yolda uluslararası iş birliğinin artırılması konuları ele alınarak bazı kararlar verildi. (İran Resmi Haber Ajansı IRNA - 25 Mart 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —