• BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49

Türkiye Tavrını Yumuşatıyor

Türkiye Tavrını Yumuşatıyor

Üst düzey bir İsrailli yetkili pazar günü yaptığı açıklamada, üç yıl önce Gazze’ye giden bir yardım filosuna İsrail Savunma Kuvvetlerinin yaptığı baskınının kurbanları için İsrail’in ödeyeceği tazminat konusunda daha esnek old

Barak Ravid

Anlaşma; Diplomatik İlişkilerin İyileştirilmesi, Büyükelçilerin Gönderilmesi ve İsrailli Subaylar ve Askerlere Yönelik İddiaların Son Bulması Anlamına Gelecek...

Üst düzey bir İsrailli yetkili pazar günü yaptığı açıklamada, Türkiye’nin geçmişte talep ettiğinden daha düşük bir meblağ kabul etmeyi önererek üç yıl önce Gazze’ye giden bir yardım filosuna İsrail Savunma Kuvvetlerinin yaptığı baskınının kurbanları için İsrail’in ödeyeceği tazminat konusunda daha esnek olduğunu söyledi.

Bu, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden tesisine yol açacak bir dönüm noktası olabilir. Başbakan Netanyahu ise Türkiye’nin yeni teklifini değerlendiriyor.

Yaşanan kriz, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesine sebep olmuştu ve İsrail’in Ankara Büyükelçisi, Eylül 2011’de sınır dışı edilmişti.

Ancak İsrailli kaynaklara göre bu ayın başında Türkiye, müzakerelere yeniden başlamayı önerdi. İsrail, bunu kabul etti ve birkaç gün içinde üst düzey bir heyet İstanbul’a gitti. Ulusal Güvenlik Danışmanı Yossi Cohen’in başkanlık ettiği heyette, Başbakan Netanyahu’nun Türk tarafıyla yürütülen görüşmelerdeki temsilcisi Joseph Cieachanover ve Dışişleri Bakanlığından Nissim Ben-Sheetrit yer alıyor.

Ben-Sheetrit’in müzakerelerde yer alması, Türkiye ile uzlaşılmasına karşı olan Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın da temaslara müdahil olduğunu gösteriyor. Dışişleri Bakanlığının Türkiye ile görüşmelerden neredeyse bütünüyle çekilmesinden yıllar sonra Lieberman, bu defa üst düzey bir bakanlık yetkilisinin müzakere heyetinde yer almasını talep etti.

İsrail heyeti, İstanbul’daki Condrad Otel’de Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun başkanlık ettiği heyetle saatler süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Üst düzey bir İsrailli yetkili, “Anlaşma hazır, geriye kalan tek şey anlaşmaya bir rakam yazmak. Miktarla ilgili hâlâ fikir ayrılıkları var ancak bunlar azaldı.” şeklinde konuştu. (İsrail, Haaretz - 23 Aralık 2013)

 



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor