• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Türkiye, Uzayda Bir Güç Olmayı Hedefliyor

Türkiye, Uzayda Bir Güç Olmayı Hedefliyor

Roketsan şirketi, Türk Uydu Fırlatma Sistemini (UFS) oluşturma görevini üstlendi. Sözleşmeye göre sistem, Roketsan tarafından inşa edilecek ve kullanımından Türk Hava Kuvvetleri sorumlu olacak. Şu anda Türkiye, uydularını fırlatmak içi

4News

Türkiye, 2023 yılına kadar bir uzay gücü hâline gelmeyi hedefliyor. Türk yetkililer, hava savunma sistemi, uzun menzilli füze ve uydu fırlatıcısı üretmeye yönelik çabaların boşa gitmemesi için gece gündüz çalışıyor.

Türk Uzay Kurumu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümünde uzayı fethetmek istiyor. Hürriyet gazetesine konuşan uzman bir üst düzey askerî yetkili, 'Hava savunması, füzeler ve fırlatıcı başarılı bir şekilde bir araya gelirse, Türkiye uzayda önemli bir güç olacak. Bunun iddialı bir hedef olduğunu çok iyi biliyoruz ama deneyimimiz ve teknolojik altyapımız, bu hedefe ulaşabileceğimizi gösteriyor.' dedi.

Uzmanlar, bu üç parçayı bir araya getirmek için fazla mesai yapıyor.

Bunun yanı sıra Türkiye, NATO üyelerini rahatsız eden bir füze/uzay programı üzerinde de çalışıyor. 2011 yılında, balistik mi yoksa seyir takip füzesi mi olacağını belirtmeden 2.500 kilometrelik menzile sahip bir füze geliştirildiğini duyurdu. Türk Millî Savunma Bakanı Cevdet Yılmaz ocak ayında, Türkiye’nin 800 kilometre menzilli füze üretebileceğini teyit etmişti.

Füzeyi üreten, devlet bilimsel araştırmalar enstitüsü TÜBİTAK’ın yan kuruluşu TÜBİTAK-SAGE, önümüzdeki iki yıl içinde ilk denemeyi yapacağını açıkladı. Ancak analistler bunun fazla iddialı olduğunu düşünüyor.

Roketsan şirketi, Türk Uydu Fırlatma Sistemini (UFS) oluşturma görevini üstlendi. Sözleşmeye göre sistem, Roketsan tarafından inşa edilecek ve kullanımından Türk Hava Kuvvetleri sorumlu olacak. Şu anda Türkiye, uydularını fırlatmak için diğer ülkelere bağlı. Ülke, geçen aralık ayında Göktürk-2’yi, Çin’in Jiuquan fırlatma merkezinden uzaya fırlattı.

Türk hükûmetinin askerî ve sivil uydu için çizdiği yol haritasına göre Türkiye, 2020 yılına kadar yörüngeye toplam 16 uydudan oluşan bir uydu kompleksi göndermeyi planlıyor. (Yunanistan merkezli internet haber sitesi 4News.gr - 25 Eylül 2013)



22.1° / 13.7°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor