• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Türkiye Yüksek Gelirli Bir Ülkeye Dönüşebilir

Türkiye Yüksek Gelirli Bir Ülkeye Dönüşebilir

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye`nin bölgesel ticaret bağlantılarını devam ettirmesi ve kendisini bir enerji merkezi olarak konumlandırması durumunda komşu Irak ve Suriye`deki güvensizlik hâlinin bile orta dönemde bu

The New York Times

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser, Türkiye hükûmetinin, verimliliği artırdığı ve oldukça ihtiyaç duyulan yapısal reformları yaptığı takdirde Türkiye`nin beş yıl içinde gelir düzeyi yüksek bir ülkeye dönüşebileceğini söyledi.

Türkiye ekonomisi, Başbakanlığın ardından şu an Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan ve onun iktidardaki merkez sağ AK Partisi yönetiminde on yıldan uzun süre etkileyici bir büyüme kaydetti. Ancak artan küresel sorunların yanı sıra yüksek cari açık ve yabancı yatırımlardaki gecikme, ülkenin durumunu olumsuz anlamda etkiledi.

Dünya Bankasından Raiser, Türkiye`nin kişi başına düşen gayrisafi millî gelirinin, 2013 yılındaki yüksek gelir eşiği olan yaklaşık 11.000 dolardan, 12.746 dolara çıkacağı konusunda iyimser olduğunu ifade etti.

Raiser, “Bana göre Türkiye, Nijerya gibi ülkelerin yer aldığı grupta değil de Polonya ve Meksika gibi ülkelerin bulunduğu grupta olmak isteyeceği bir konumda.” şeklinde açıklamada bulundu.

Raiser, geçen hafta, küresel finansal krizin doruğuna ulaştığı 2007`den beri Türkiye`nin daha az yabancı sermaye çektiğini gösteren yeni bir Dünya Bankası raporu yayımladı.

Hükûmet 2013`te, ürünlerin çeşitlendirilmesi, iş gücüne katılımın ve yatırımların artması için kurumların revize edilmesini amaçlayan bir dizi reform sözü verdi.

Raiser, reformlar hayata geçirildiği ve Türkiye, kurumlarını Avrupa standartları ile uyumlu hâle getirmek için AB ile özel bağlarından istifade ettiği takdirde kalkınmanın süreceğini söyledi.

Raiser, petrol fiyatlarındaki küresel düşüşün yatırımcıların daha fazla risk almaktan kaçınmasına yol açacağını fakat ithal enerjiye yoğun şekilde bağımlı olan Türkiye`nin de yüksek cari açığı aşağı çekmesine ve enflasyonu düşürmesine yardım edebileceğini kaydetti.

Raiser, Türkiye`nin bölgesel ticaret bağlantılarını devam ettirmesi ve kendisini bir enerji merkezi olarak konumlandırması durumunda komşu Irak ve Suriye`deki güvensizlik hâlinin bile orta dönemde bu ülkeye fırsatlar sunabileceğini sözlerine ekledi.

Raiser, “Eğer bölgede yeniden istikrar sağlanabilirse Türkiye`nin bundan ekonomik olarak faydalanmak için çok uygun bir konumda olacağı açık.” ifadelerini kullandı.(ABD, The New York Times - 12 Ocak 2015)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor