Tarih: 02.07.2015 13:31

Türkiye Askeri Operasyon Planlıyor

Facebook Twitter Linked-in

 

20 Minuten

Türkiye Suriye Sınırında Askeri Operasyon Planlıyor: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hem DAİŞ’in Hem de Suriye Rejim Birliklerinin Türkiye Sınırlarını İhlal Etmelerini Engelleyecek Güvenli Bölge Oluşturmak İstiyor--

Gazete haberlerine göre 20 bin asker, topçu birlikleri ve hava kuvvetleri Suriye’ye girmek için hazırlanıyor. Başka haberlere göre ise 110 kilometre uzunluğunda 33 kilometre derinliğinde bir tampon bölgenin oluşturulması planlanıyor.

Tagesspiegel’in haberine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan bir taşla iki kuş vurmak istiyor: Bir yandan DAİŞ’i zayıflatarak batılı ortaklarını sakinleştirmek, aynı zamanda askeri güçle asıl amacı olan Kuzey Suriye’de bir Kürt devletinin oluşmasını engellemek istiyor.

Türkiye Dedikodulara Fırsat Vermek İstemiyor

Suriyeli Kürtler geçmiş günlerde DAİŞ’e karşı önemli başarılar elde ederek Türkiye sınırındaki stratejik Tel Abyad şehrini almışlardı. Londra’daki Rusi düşünce kuruluşundan Aaron Stein’a göre, Kürtler DAİŞ’den kurtarılan Kobani’ye ve hatta Suriye‘nin Kuzey Doğusundaki kaleleri olan Afrin’i de kapsayan bir koridor oluşturabilirler. Stein, Kürtlerin bu devasa bölgeye hakim olmalarının, Türkiye’deki Kürtler arasındaki bölünme hırsını da ateşleyebileceğini ve Türkiye’nin bunu hiç istemeyeceğini söyledi.

Stein, Ankara‘nın, DAİŞ’i görmezden geldiği iddialarını da çürütmek istediğini ekliyor. Tel Abyad’daki çatışmalar esnasında DAİŞ savaşçılarının görüş mesafesindeki Türk askerlerine el sallamalarının suç ortaklığına dair intiba uyandırdığını ve Ankara’nın imajını zedelediğini vurguluyor.

Öç Eylemleri Endişesi

Plana karşı ciddi endişelerini beyan eden Türk Generaller hükümetten resmi bir emir bekliyorlar. DAİŞ’in Türkiye topraklarında öç eylemlerinde bulunmasından ve Suriye rejim birlikleri ile karşı karşıya gelinmesinden çekiniliyor. Yani Türkiye tümüyle Suriye krizine girmenin eşiğinde. Tagesspiegel ayrıca Türk ordusunun müdahalesinin, Suriyeli Kürtler ile çatışmalara ve Türkiye topraklarında, isyancıların yeni şiddet eylemlerine yol açabileceğini yazıyor.

Hükümetten açıklama yapılmadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Pazartesi günü olağan Milli Güvenlik Kurulu toplantısını yönetti. Henüz birkaç gün evvel Kuzey Suriye‘de bir Kürt devletinin oluşumuna müsaade etmeyeceklerini açıklamıştı.(İsviçre, 20 Minuten - 30 Haziran 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —