Zhongguo Xinwen
28 Ocak’ta Çin Dışişleri Bakanlığı internet sayfasında yer alan habere göre Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pekin’de Çin-Türkiye Orta Doğu istişarelerine katılmak için Çin’ e gelen Türkiye Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ömer Önhon ile görüştü.
Wang Yi yaptığı açıklamada, Çin ve Türkiye’nin, eski İpek Yolu üzerinde bulunan iki eski dost ülke ve yeniden canlanan İpek Yolu’nun da yeni ortakları olduğunu söyledi. Bakan’a göre iki taraf, yüksek hızlı tren, nükleer enerji ve roket yapımı gibi alanlarda iş birliğini güçlendirmeli, stratejik projeleri kısa zamanda olumlu sonuç almak için teşvik etmeli ve İpek Yolu’nun ihtişamının canlandırılması için birlikte çaba sarf etmeli. Çin, Türkiye ile terörle mücadeleyi güçlendirme, güvenlik iş birliği, bölgesel istikrarın ve güvenliğin korunması konularında birlikte çalışmak istiyor.
Önhon ise yaptığı açıklamada, Türkiye’nin, Çin ile ilişkilerin gelişmesine çok değer verdiğini, kesinlikle hiçbir örgüt veya kişinin Türkiye’den Çin’e yönelik terör eylemi yapmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Türkiye, Çin’in İpek Yolu’nun canlandırılması konusunda öncelikli iş birliği ortağı olarak görülüyor. Türkiye, özel iş birliği projeleri ve bütün alanlarda uygulamalı iş birliği yapmak için istekli. (Çin merkezli Zhongguo Xinwen - 28 Ocak 2014)
Özcan ÜNLÜ
Dünyaumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya ile savunma sanayine ilişkin, "Önümüzdeki dönemde kazan-kazan ilkesinden hareketle bu alanda atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz." dedi.
Venezuela İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, ABD'nin, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu alıkoymasıyla sonuçlanan Venezuela'ya askeri müdahalesinde, ölenlerin sayısının 100'e çıktığını bildirdi.
Dünya2025 yılında iklim değişikliğini aşırı hava olayları ve kuraklıkla sonuna kadar hissettik.
Çevre