Türkiye´de dijital reklam pazarı 1 milyar TL´yi geçecek

Türkiye´de dijital reklam pazarı 1 milyar TL´yi geçecek

Türkiye´de dijital reklam yatırımları, bu yılın ilk yarısında geçen yıla oranla yüzde 21,3 oranında artarak 789,3 milyon TL´ ye ulaştı. 2014´e göre en çok artış görülen kategoriler ise yine mobil gösterim reklamları ve video rekla

2015 Yarıyıl AdEx-TR dijital reklam yatırımları sonuçları, IAB Türkiye tarafından açıklandı. İlk 6 ay sonuçlarına göre dijital reklam yatırımları, 2014 yarıyılına oranla yüzde 21,3 oranında artarak 789,3 Milyon TL´ ye ulaştı. 2014´ün aynı dönemine oranla en çok artış görülen kategoriler ise yine mobil gösterim reklamları (%69,9) ve video reklamları (%43,3) oldu.

´SOSYAL MEDYA´ VE ´PROGRAMATİK´ YATIRIMLAR İLK KEZ İNCELENDİ

Bu yıl araştırma kapsamında ilk kez ´ sosyal medya´ ve ´programatik´ yatırımları da incelendi. Sonuçlara göre, 2015´in ilk yarısında Programatik yatırımlarının 30,7 Milyon TL olduğu görülürken, sosyal medya yatırımları 99,5 Milyon TL olarak kaydedildi.

IAB Türkiye´nin yaptığı açıklamaya göre, display reklam yatırımları 2015 ilk 6 ayında 295,7 milyon TL oldu. Display reklamlar kategorisinde en büyük payı 198,5 milyon TL ile gösterim ya da tıklama bazlı reklam yatırımları aldı. Video reklam yatırımları 61,1 milyon TL olarak gerçekleşirken, sponsorluk reklam yatırımları 20,8 milyon TL´ye, gelir paylaşımlı reklam yatırımları ise 15,4 milyon TL´ye ulaştı.

2015 yarıyıl yatırımlarında bir bir önceki senenin aynı dönemine oranla en çok artış görülen kategoriler ise 2014´de olduğu gibi mobil gösterim reklamları (%69,9) ve video reklamları (%43,3) oldu. Arama motoru reklam yatırımları 2015´in ilk 6 ayında 413,9 milyon TL‘ye ulaşırken, arama motoru reklam yatırımlarının alt kategorilerinde yer alan ücretli sıralama 269,8 milyon TL´ye; arama motoru görüntülü reklam yatırımları ise 144,1 milyon TL´ye çıktı.

Bu dönemde 32,8 Milyon TL´ye ulaşan mobil reklam yatırımları kategorisinde, mobil gösterim reklam yatırımları 16,8 milyon TL; mobil opt-in SMS/MMS yatırımları ise 16,1 milyon TL oldu. İnternet ilan sayfası reklam yatırımları 40,1 milyon TL´ye ulaştı. E-posta yatırımları yılın ilk yarısında yürürlüğe giren Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun´un da etkisiyle %11,5 düşüş yaşadı ve 2,9 Milyon TL oldu. Oyun içi reklamlar ise bu dönemde 3,8 milyon TL´ye yükseldi.

 ´DİJİTAL, REKLAM ENDÜSTRİSİNİN ÇEKİCİ GÜCÜ´

IAB Türkiye Başkanı Dr. Mahmut Kurşun, 'Dijital, dünyada ve Türkiye´de reklam endüstrisinin çekici gücü konumunda. Rakamlar bunu net biçimde ortaya koyuyor. Genel bir hesaplamayla ilk 6 ay itibarıyla dijitalin toplamdan aldığı payın %24´e yaklaştığını görüyoruz. Bu da sene başındaki tahminlerimizi doğruluyor' dedi.
Kurşun sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bu raporda ilk kez programatik ve sosyal medya yatırımlarını ayrı olarak irdeledik. IAB Avrupa ´nın son programatik raporunda önemli veriler var. Avrupa´da programatik toplam büyüklüğü 3.65 milyar €´ya ulaşmış durumda. Bunun içinde mobil programatik %240´lık büyüme oranıyla, desktop ise 2.9 milyar €´luk hacmiyle öne çıkıyor. Türkiye´nin dünya ve Avrupa trendlerini izleyen çizgisini dikkate aldığımızda, önümüzdeki dönemde programatik satın almanın online ve mobil platformlarda gelişeceğini ön görebiliriz.'

IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Yürütme Kurulu Başkanı Rima Erdemir ise şunları söyledi:

'Dijitalin bu yıl da büyümeyi sürdürmesi ve reklam yatırımları bazında ikinci sıradaki konumunu koruması aslında sürpriz olmadı. Büyümeyi destekleyen önemli unsurlardan biri giderek daha fazla sayıda yaratıcı ve sonuç getiren dijital kampanya üretilmesi. Bunun en belirgin göstergesi ajans ve markalarımızın uluslararası arenalarda elde ettikleri başarılar. Örneğin, bu yıl Mixx Avrupa´da 24 kategorinin 11´inde ödül aldık. Mixx Amerika´da ise finale kalan 11 çalışmadan 9´u ödül kazandı.

Büyük veriyi doğru okuyup yaratıcılığa dönüştürebilme ve sonuç getirme becerimizin arttığının göstergesi olan bu durumun dijitalin gelişimine katkı sağlayacak önemli unsurlardan biri olduğuna inanıyorum.'




Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Türkiye

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.

Dünya

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.

Türkiye

Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret

Siyonist emperyalizm ve iki manyak…

Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade

Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı

Genç ASAM

Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı

Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz

Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi

2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?

Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi

Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı

ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi

İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı

Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme

HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı

ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…

Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız

KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'

Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi

İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor

Helal telefon olsa alır mıydın?

Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük

Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025

Milletimizin başı sağ olsun

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Yükleniyor

loading