• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Türkiye´den Çağrı: Avrupa, Mülteci Yükünü Paylaşmalı

Türkiye´den Çağrı: Avrupa, Mülteci Yükünü Paylaşmalı

Türkiye´nin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı, Avrupa´nın Suriyeli mülteci krizinin ne boyutta olduğunu tam olarak idrak edemediğini ve Türkiye´nin şu ana kadar tek başına üstlendiği sorumluluğun bir kısmını almak için sınırları

 

Ayla Jean Yackley

Türkiye´nin Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı, Avrupa´nın Suriyeli mülteci krizinin ne boyutta olduğunu tam olarak idrak edemediğini ve Türkiye´nin şu ana kadar tek başına üstlendiği sorumluluğun bir kısmını almak için sınırlarını açması gerektiğini söyledi.

Reuters´a mülakat veren AFAD Başkanı Fuat Oktay, 'Türkiye sanki bu kendi sorunuymuş gibi tek başına bırakıldı. Bu Türkiye´nin yol açtığı veya Türkiye´nin son verebileceği bir sorun değildir. Bir insani trajedidir ve eğer AB Türkiye´nin yanında yer alırsa bu doğrudan onların çıkarına da hizmet edecektir.' diye konuştu.

Oktay, Ankara´nın Mart 2011´de başlayan Suriye iç savaşı boyunca mültecilerin bakımı için 6 milyar dolar harcadığını, Avrupa Birliği de dâhil diğer ülkelerden gelen yardımın ise 418 milyon dolar olduğunu belirtti.

Ekonomik kriz yüzünden zor günler yaşayan, nakit sıkıntısı içerisindeki Yunanistan da göçmen akını sorunuyla baş etmeye çalışıyor. Göçmenlerin çoğu AB ülkelerine sığınma talep edebilmek için Türkiye´den Yunan adalarına şişme botlarla geçmeye çalışıyor.

Bu yükü tek başına kaldıramayacağı uyarısında bulunan Yunanistan, geçen hafta Yunan kıyılarına 21 bin mültecinin ayak basmasının ardından AB ortaklarının kapsamlı bir strateji oluşturmalarını istedi.

Oktay, 'Açık kapı politikası Avrupa´nın, sorunun boyutunu anlamasını sağlayacak ve (Suriye´deki) krizin temel nedenlerine çözüm bulmaya teşvik edecektir.' sözleriyle Türkiye´nin insani sebeplerle mültecileri kabul etme politikasına işaret etti.

Oktay, Türkiye´nin kendi payına düşeni yaparak uzun süreli mültecilere ülkedeki yaşamlarına daha iyi adapte olabilmeleri için istihdam sağlayacak yeni yasal düzenlemeler getirmeyi düşündüğünü, bunun Avrupa´ya ulaşmak isteyen kişilerin sayısını düşürebilecek bir adım olduğunu ifade etti.

'Güvenli Bölge'

Türkiye´nin liderleri, İslam Devleti ile Kürt militanları sınırdan uzak tutmak ve Türkiye´ye geçmek isteyen evsiz kalmış siviller için güvenli bir alan oluşturmak için uzun bir süredir Suriye´nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge kurulması için bastırıyor.

Ankara ve Washington, Türkiye-Suriye sınırı boyunca Suriyeli isyancılara hava koruması sağlama amaçlı bazı öneriler üzerinde çalışıyorlar ancak bu Türkiye´nin isteğini karşılamaktan uzak. Birleşmiş Milletler de sivillerin güvenliği temin edilmeden 'güvenli bölge' tanımının kullanılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

AFAD´ın sınırda yirminin üzerinde kampı var ve bu kamplar BM´nin mülteci örgütü UNHCR ile yabancı ülkeler tarafından insani krizle iyi bir şekilde baş edilmesinin örneği olarak gösteriliyor. Oktay, koalisyon güçlerinin destekleyeceği güvenli bir bölgenin baskıyı azaltacağını söylüyor ve sözlerine şunları ekliyor: 'Güvenli bölge, Avrupa için de önemli bir güvence şekli olacaktır. Türkiye 2 milyonu aşkın insanın ihtiyaçlarını karşılamada tek başına bırakılmıştır.'

Birleşmiş Milletlerin rakamlarına göre Suriye´nin savaş öncesindeki 22 milyonluk nüfusunun üçte biri evsiz durumda. Yardım örgütleri, etrafı birbirleriyle savaşan hiziplerle çevrili bu tür bir bölgeyi korumanın zor olacağını öne sürüyor.

İnsani yardım çalışanları, bu teklifin görüşülmesinin bile bazı mültecileri korkuttuğunu, geri dönmeleri için baskı görmekten ve toplu göçe zorlanmaktan endişe ettiklerini söylüyor. (İngiliz Reuters Ajansı, 20 Ağustos 2015)



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor