• BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49

Türkiye´den Yunanistan´a ´Meis Adası´na askeri sevkiyat´ tepkisi

Türkiye´den Yunanistan´a ´Meis Adası´na askeri sevkiyat´ tepkisi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan´ın Meis Adası´na askeri sevkiyat yapmasına ilişkin açıklama yaptı. Aksoy açıklamasında 'Kıyılarımızın hemen karşısında böyle bir provokasyonun amacına ulaşmasına müsaade

 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan´ın Meis Adası´na askeri sevkiyat yapmasına ilişkin açıklama yaptı. Aksoy açıklamasında 'Kıyılarımızın hemen karşısında böyle bir provokasyonun amacına ulaşmasına müsaade etmeyeceğimizi vurguluyoruz' ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan´ın, Meis Adası´na askeri sevkiyat yapmasına ilişkin basına yansıyan haberler hakkındaki soruya yazılı cevap verdi.

Yunanistan´ın, Meis Adası´na askeri yığınak yaptığına dair haberlerin basında yer aldığını kaydeden Aksoy, Meis Adası´nın 1947 Paris Barış Anlaşması ile silahsızlandırılmış statüde olduğunu hatırlattı.

Aksoy, basında yer alan haberler doğruysa bunun Yunanistan´ın hukuk tanımazlığının ve Doğu Akdeniz´deki gerçek niyetinin yeni bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Adanın statüsünde yapılmaya çalışılan gayrimeşru değişiklikleri reddettiklerinin altını çizen Aksoy, şunları kaydetti:

'Kıyılarımızın hemen karşısında böyle bir provokasyonun amacına ulaşmasına müsaade etmeyeceğimizi vurguluyoruz. Bu tür provokatif hareketlerin Yunanistan´a hiçbir faydası olmayacaktır. Yunanistan bölgede gerginliği artırıcı adımlara devam ederse kaybeden kendisi olacaktır. Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve menfaatlerini sonuna kadar korumada kararlıdır.'

Sözcü Aksoy, Fransa Cumhurbaşkanı Macron´un Doğu Akdeniz´de 'kırmızı çizgi politikası' uyguladıkları yönündeki ifadeleri hakkındaki soruya da yazılı yanıt verdi.

Macron´un sözlerine karşılık, 'Doğu Akdeniz´de Türkiye´nin haklı davasına karşı kırmızı çizgiler çektiğini sananlar, yalnızca ülkemizin kararlı duruşuyla karşılaşacaktır. Bölgede bir kırmızı çizgi var ise, bu ancak Türkiye´nin ve Kıbrıs Türkleri´nin uluslararası hukuktan doğan haklarıdır' ifadelerini kullanan Aksoy, kendini dev aynasında görenlerin hakikatlerle yüzleşme zamanı geldiğini ve emperyalist anlayışların haritalara çizgi çekerek belirleme döneminin geride kaldığını belirtti.

Aksoy, şunları kaydetti:

'Türkiye, meşru hak ve çıkarlarını bir ´armada´ göndermek suretiyle cebren gasp etmeye teşebbüs eden herkesi caydırmaya muktedirdir.

Bu vesileyle hatırlatmak isteriz ki, Doğu Akdeniz´deki ihtilaflar bölge dışı aktörlerin kışkırtmalarıyla değil, ancak kıyıdaş ülkeler arasındaki diyalog ve iş birliği sayesinde hakkaniyet temelinde çözüme kavuşacaktır'

Macron, önceki gün Paris´te gazetecilerle bir araya geldiği yaz sonu toplantısında, Akdeniz´de egemenlik tartışmalarıyla ilgili 'Türklerin sadece bunu (sözler ile eylemlerin tutarlı oluşunu) dikkate aldığını ve buna saygı duyduğunu söyleyebilirim. Fransa´nın bu yaz yaptığı önemliydi. Bu bir kırmızı çizgi politikasıdır' ifadelerini kullanmıştı.

 



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor