Tarih: 26.08.2014 13:28

Türkiye`den Gazze`ye Destek Girşimi

Facebook Twitter Linked-in

Halil Mabruk

Bağış toplamada bilinen destekleme yollarının aksine, Türkiye’de son haftalarda yeni metotlarla Filistinlilere yardımda bulunmak için birçok girişim ortaya çıktı. Bunlardan birisi, para toplamayı hedefliyor; diğeri ise 50 gündür İsrail saldırısına maruz kalan Gazze’ye aktüel hizmet sunmayı tercih ediyor.

Gözlemlenen bu tür girişimlerin en önde geleni, Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının, gerekli işlemler tamamlandıktan sonra, Gazze sahillerindeki balıkçı barınaklarından birine demirlemeye çalışan bir gemiye yüklenmiş 100 megabayt gücünde, yüzen bir elektrik santrali bağışlamasıdır.

Bu adım, Gazze’nin iki veya üç aylık enerji ihtiyacını karşılayabilir. Ancak böyle bir yardım, varolan duruma ve Gazze’ye uygulanan abluka şartlarına bağlı olacaktır.

Ayni yardımlar kapsamında birçok Türk şirketi, bağış toplamada yeni yöntemler keşfetti: Bir iletişim şirketi, mesaj gönderen abonelerinin hesabından 5 lira kesinti karşılığında (2,3 dolar) “GAZZE” yazarak mesaj göndermeleri için bir numara tahsis etti.

İHH’nın başlattığı kampanya çerçevesinde 40 Türk televizyon kanalı ile 40`tan fazla mahalli radyonun 24 saat boyunca canlı ve ortak yayın yapmış olması dikkatleri çekmişti. Bu kampanyada 12 milyon liradan fazla (5,55 milyon dolar) para toplandı.

Hizmet Yarışı

Bağış işlemleri hakkında genç Türk iletişimci Velit Şahin şu yorumu yaptı: “Bu şekilde yapılan yardımın önemi, Filistinliler için büyük miktarlarda bağış yapamayan dar gelirli ve yoksulların da bağış yapabiliyor olmasında yatıyor.”

Bağış Çarşıları

Özellikle İstanbul’da, gelirinin Gazze’ye bağışlandığı sanat sergileri ve hayır kermesleri yaygın. Bunlar arasında şehrin Anadolu yakasındaki Üsküdar’da kurulan çarşıda resimler ve sanat tabloları satışa sunuluyor. Gelirinin Gazze’ye gönderildiği fastfood yiyecekler satılıyor.

Bu çarşılar hakkında, sergiyi ve kermesi hazırlayan “İHYA-DER” derneğinin başkanı aktivist Harun Budaklar, “Bu etkinlik, bağış toplamada yeni bir üslubu temsil ediyor.” diyor ve derneğin, şu anki faaliyetlerinin tamamını Gazze’ye yönelttiğini ifade ediyor.

Kermeste satmak üzere hamur işleri yapan bir bayan, bağış yapacak parası olmadığından Gazze’ye yardım eli uzatabilme fırsatını, sunulan bu çabalarda bulduğunu söyledi.

Bu hayır kampanyaları ve girişimleri, resmî kampanyalarla yan yana yürüyor. Cumhurbaşkanlığının Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansıyla (TİKA) koordineli olarak başlattığı kampanyada 24,5 milyon dolar para toplandığı açıklandı. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığınca yürütülen bir resmî kampanyada da 20,8 milyon dolar toplandığı açıklandı.

Başbakanlığa bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Gazze’ye 90 ton gıda maddesi gönderdiğini ve yakın zamanda 100 ton daha göndereceğini bildirdi.(Katar merkezli El Cezire-İnternet - 25 Ağustos 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —