Tarih: 20.07.2015 14:50

Türkiye`de Sağlık Turizmi Güçleniyor

Facebook Twitter Linked-in

 

Kyoko Sonda

Türk ekonomisinin sorunu, kronik cari açık. Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan İstanbul, Türkiye’nin iyi bilinen şehirlerinden. Başkent de dâhil olmak üzere büyük metropollerin ülkenin batısına toplandığı Türkiye’nin doğusunda özel bir büyükşehir yok. Güneydoğudaki sınır yakınlarında Suriye’den akın eden mültecilerin 25 noktada kampı bulunurken ülke içinde birçok alanda batıya doğru yüksek basınç görülüyor.

Nüfus yaşlanırken ve 2023 yılında 65 yaş üzeri nüfusun toplam nüfusun yüzde 10’unu oluşturacağı öngörülürken bundan sonra da sert ekonomik yönetim devam edecek.

Cari işlemler açığında iyileşmeyi amaçlayan Türk hükûmeti büyüme stratejisinde, yurt dışından sağlık amacıyla turistleri davet eden “sağlık turizmi'nin güçlendirilmesini ortaya koydu. Kaplıca gibi tedaviler için gelen turist sayısının 2023 yılında 2013 yılına oranla beş kat artırılarak iki milyona çıkarılması ve ilgili harcamaların 20 milyon dolara yükseltilmesi hedeflendi. Türkiye’yi ziyaret eden turistlerin kişi başına harcamaları normal tatilde 650 dolar, sağlık turizminde 2.500-3.000 dolar olarak hesaplanırken özel gelirler de bekleniyor.

Şu an için Türkiye sağlık turizmi popülerlik kazanıyor. Sağlık için Türkiye’ye gelen turist sayısı 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 artarak 360 bin kişiyle rekor kırdı. Almanya, Liberya, Rusya, Irak, Hollanda gibi ülkelerden gelen ziyaretçiler ağırlıkta.

Sağlık turizminin yüzde 25’ini göz ameliyatı, yüzde 13’ünü kanser cerrahisi, yüzde 12’sini ise ortopedik ameliyatlar oluşturuyor. Ortopedide suni eklem protezi operasyonlarına da ilginin olduğu söyleniyor. (Japonya, Sankei Biz - 17 Temmuz 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —