• BIST 100

    10101,62%0,45
  • DOLAR

    32,26% -0,05
  • EURO

    34,85% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2433,32% 0,36
  • Ç. ALTIN

    3919,83% -0,11

Türkiye Füze Projelerinde İlerliyor

Türkiye Füze Projelerinde İlerliyor

Türk ordusu, hassas vuruş konusunda dünyanın en gelişmiş donanımına sahip olmakla övünmese de ilerleme gösteren bir dizi yerel proje, gelecekte yabancı sistemlere bağımlılığın azalacağına işaret ediyor. Türk yetkililer, yakın zamand

 

Defence News

Türk ordusu, hassas vuruş konusunda dünyanın en gelişmiş donanımına sahip olmakla övünmese de ilerleme gösteren bir dizi yerel proje, gelecekte yabancı sistemlere bağımlılığın azalacağına işaret ediyor.

Türk yetkililer, yakın zamanda, son yıllarda geliştirdikleri üç sistemdeki “önemli ilerlemeleri” açıkladı.

Savunma sanayii yetkilileri, Türk gemisavar füzesi Atmaca için ilk kritik ateşleme testlerinin “son derece başarılı” geçtiğini söyledi.

Atmaca, 120 mil menzilli, radar güdümlü bir gemisavar füzesi. Proje, 2009 yılında başladığında “Exocet’e benzer özelliklerde” bir millî gemisavar füzesi üretme fikri hâkimdi.

Geliştirme aşamasında Türk mercileri Atmaca’nın bunun yerine zaten Türk envanterinde yer alan Harpoon Block II gibi görünmesi gerektiğine karar verdi.

Proje hakkında bilgisi olan bir tedarik yetkilisi, “Atmaca’nın nihayetinde Harpoon’un yerini almasına ilişkin bir düşünce var.” şeklinde konuştu.

Deniz Kuvvetlerinden bir yetkili, “Atmaca, azami etkiyi asgari maliyetle elde etme amacında ilerlememiz noktasında bize yardımcı olacak. Bu hedef, Türkiye gibi bütçe kısıtlamaları olan bir ülke için gerekli.” ifadelerini kullandı.

Ankara’da bulunan bir analist, geçtiğimiz yıllarda yerel endüstrinin birçok yerel programda ilerleme kaydetmesi nedeniyle ordunun, “daha iyi ve daha ucuz bir vuruş” hedeflediğini dile getirdi.

Söz konusu analist, “İlk başarılı vuruş testi iyiye işaretti. Ordunun, bu tür kapasite geliştirmekte henüz yeni olan endüstriye güvenini sağlamlaştırdı.” şeklinde konuştu.

Savunma yetkilisi, Atmaca’nın ilk teslimatlarının 2016 yılının sonunda başlayacağını belirtti. İlk Atmacalar Türkiye’nin MİLGEM korvet ve fırkateynlerine teçhiz edilecek.

Füze sistemi, devlet kontrolündeki füze üreticisi ROKETSAN, Türkiye’nin en büyük savunma şirketi olan askerî uzman şirket ASELSAN ve Türk Deniz Kuvvetlerinin İstanbul’da bulunan araştırma ve geliştirme birimi ARMERKOM’dan birer ekip tarafından geliştiriliyor. (ABD, Defence News - 18 Temmuz 2015)



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor