Tarih: 06.07.2015 12:50

Türkiye Gaz Alımını Artırdı

Facebook Twitter Linked-in

 

İnterfax

Satın alma miktarına göre Rus gazının yurtdışındaki ikinci müşterisi Türkiye, petrolün ucuzlamasına bağlı olarak sözleşme bedelindeki düşüşün ardından 1 Temmuzdan itibaren Rusya’dan gaz alımını yüzde 10 artırdı.

Ukrtransgaz Halkla İlişkiler ve Basın Dairesi Müdürü Maksim Belyavskiy’in İnterfaks Ukrayna haber ajansına bildirdiğine göre Ukrtransgaz şirketi, 1 Temmuz’da Ukrayna gaz taşıma sistemi üzerinden Avrupalı tüketicilere 225 milyon metreküp miktarında gaz transferi yapılması için Gazprom’dan bir talep aldı.

1 Temmuz 2015 tarihli gaz transferi talebinin 1 Temmuz 2014’teki talepte belirtilen Rus gazı transfer miktarını yüzde 5 kadar geçtiğini belirten Belyavskiy, “Ulusal gaz taşıma operatörü, Avrupalı tüketicilerin taleplerini geleneksel olarak zamanında ve tam olarak sağlayacak.” dedi. Ukrtransgaz’ın verilerine göre 20-29 Haziran’da Ukrayna gaz taşıma sistemi üzerinden günde ortalama 188,7 milyon metreküp gaz transiti yapıldı.

Öte yandan Slovakya gaz aktarma operatörü Eustream’ın verilerine göre 1 Temmuz’da belirtilen transit talebi (136,6 milyon metreküp) 30 Haziran’da pompalanan miktardan (133,3 milyon metreküp) az bir farklılık gösteriyor.

Bu durumda ancak Türkiye’nin batı bölgelerinin başlıca tüketicisi olduğu Balkan Koridoru üzerinden yapılan sevkiyatlar artmıştır. Hesapların gösterdiği üzere Türkiye, yılın ikinci çeyreğinde Batı güzergâhı üzerinden Rus gazı alımını yaklaşık bir buçuk kat azalttı. 1 Temmuz’dan itibaren ise yeni ve daha düşük bir sözleşme bedelinin olduğu yeni dönem başladı ki bu Türk ihracatçılarının gazı daha aktif bir şekilde almalarına neden olabilir.(Rusya, İnterfax - 01 Temmuz 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —