• BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,09
  • EURO

    34,79% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2423,63% -0,84
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49

Türkiye-Irak Askeri Ortaklığı

Türkiye-Irak Askeri Ortaklığı

İkisi de İslam Devletinin ilerleyişinden endişeli olan Türkiye ve Irak perşembe günü, aşırı radikal Sünni militanlara karşı savaşlarında daha geniş çaplı bir askerî ortaklığa yönelik çalışma taahhüdünde bulundu.Başbakan Ahmet

Reuters Ajansı

İkisi de İslam Devletinin ilerleyişinden endişeli olan Türkiye ve Irak perşembe günü, aşırı radikal Sünni militanlara karşı savaşlarında daha geniş çaplı bir askerî ortaklığa yönelik çalışma taahhüdünde bulundu.

Türkiye, İslam Devleti isyancılarıyla olan savaşlarında yardımcı olmak için Irak’ın kuzeyindeki Kürt peşmerge savaşçılarını hâlihazırda eğitiyor.Türk sınırına çok yakın noktalarda ciddi çatışmalar meydana geliyor ve Türkiye, militanlardan kaçan binlerce kişi için sığınak olmuş durumda.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Iraklı mevkidaşı Haydar el Abadi ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında, Türkiye’nin askerî yardımını genişletmek için Irak ile iş birliği yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Abadi de Türkiye’nin Irak’a silah yollayabileceğinin sinyallerini vererek “Bize silah sağlamak konusunda Türk tarafının yardımlarıyla birlikte hazırlıklar yapılmakta.” dedi.

Türkiye, Iraklı peşmerge kuvvetlerini eğitmeye geçen ay başladı ve bu eğitimin Irak’ın Ulusal Muhafızlarını da kapsayabileceği ifade edildi.

Başbakan Davutoğlu, “Savunma bakanlarımız, bu konu hakkında daha detaylı çalışmalar yapacaklar. Askerî eğitim açısından zaten destek sağladık. Bu alanlarda verebileceğimiz her tür yardımı vermeye hazırız.” şeklinde konuştu.

Ankara, yalnızca hava saldırılarıyla kalıcı bir istikrarın sağlanamayacağını belirtmiş ve isyancılara karşı oluşturulan ABD öncülüğündeki koalisyonun gerçekleştirdiği hava saldırılarında ön cephede askerî bir rol almayı reddetmişti.

Iraklı güçlerin militanları yok etmek için savaştığını ve toprakları geri aldığını söyleyen Abadi, “Örgütün hâkimiyeti zayıflıyor.” dedi.

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler yıllardır gergindi. Abadi’nin eylül ayında göreve gelmesinden ve Bağdat ile Erbil’in petrol ihracat gelirlerini paylaşmaya dair bir ön anlaşma yapmalarından bu yana ilişkiler iyileşti.

Abadi, Irak’ın, Türkiye’den geçen Kürt yapımı bir boru hattı vasıtasıyla petrol ihracatını artırmayı desteklediğini söyleyerek “Bu anlaşmayı güçlendirmeyi ve Türkiye üzerinden ihracata devam etmeyi istiyoruz. Bu, Irak’ın çıkarına.” dedi. (İngiliz Reuters Ajansı - 25 Aralık 2014)



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor