• BIST 100

    10101,62%0,45
  • DOLAR

    32,26% -0,05
  • EURO

    34,85% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2433,32% 0,36
  • Ç. ALTIN

    3919,83% -0,11

Türkiye-İran: Artan Ekonomik İlişkiler

Türkiye-İran: Artan Ekonomik İlişkiler

Davutoğlu, “İran ile Türkiye geçen on yılda bütün yaptırımlara rağmen ekonomi ilişkilerini en üst düzeye ulaştırdılar. EİT Bakanları Toplantısı`nın bitiş töreninde İran Cumhurbaşkanı`nın konuşması, üye ülkeler arasında ili

İran Resmî Haber Ajansı İRNA

İran ile Türkiye arasında ekonomi alanında iş birliğin geliştirilmesi üzerinde duran İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, iki ülke arasında ticaret hacminin artması için yapılan programları sıcak karşıladığını da belirtti.

Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşen Ruhani, İran ile P5+1 arasında varılan anlaşmanın, İran’ın diğer ülkelerle ilişkilerinin önünü açacağını vurgulayarak “Tahran ile Ankara’nın 2014 yılında ticaret hacmini kabul edilir düzeye yükseltmeleri gerekir.” dedi.

Ekonomi, siyasi ve kültürel alanlarda iş birliğin geliştirilmesi için zemin hazırlamak gerektiğini vurgulayan Ruhani, “İslam Cumhuriyeti, iki ülke devleti ve milleti arasındaki ilişkileri güçlendirecek olan turizm sektörünün gelişmesini sıcak karşılıyor.” dedi.

Bölgesel gelişmeler konusunda terörizm ve radikalizm ile mücadele, bölge ülkelerinde birlik ve toprak bütünlüğünün korunması ve güvenlik ile istikrarın korunması konusunda İran ile Türkiye’nin ortak hedefleri olduğuna işaret eden Ruhani, bu alanlarda iki ülkenin ciddi iş birliği içinde olmalarını istedi.

Suriye’nin şu anki -Suriyeli mültecilere yardım etmek- durumuyla ilgili İran ile Türkiye’nin görüşünün ortak olduğuna değinen Cumhurbaşkanı, “Her iki ülke iç savaşın durması, mültecilerin geri dönmesi, güvenliğin sağlanması, teröristlerin sınır dışı edilmesi ve Suriye sorunlarının barışçıl çözüm süreci gibi konularda ortak görüşlere sahip. Suriye sorunu askerî yollarla çözümlenmez. Suriye Devleti ile muhaliflerin ciddi müzakereleriyle bu kriz çözümlenmeli.” dedi.

Görüşmede Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da İran ile P5+1 arasında nükleer anlaşmanın imzalanmasından memnuniyet duyduğunu vurgulayarak “Bu durum, İran’ın bütün ülkeler ve özellikle komşu ülkelerle ilişkilerinin geliştirilmesini sağlayacak.” dedi.

Davutoğlu, “İran ile Türkiye geçen on yılda bütün yaptırımlara rağmen ekonomi ilişkilerini en üst düzeye ulaştırdılar. EİT Bakanları Toplantısı`nın bitiş töreninde İran Cumhurbaşkanı`nın konuşması, üye ülkeler arasında ilişkilerin geliştirilmesi için belirli bir çerçeve çizdi.” dedi.

İki ülke yetkililerinin karşılıklı ziyaretlerinin; haberleşme, taşımacılık, enerji ve ticaret alanlarında yeni ufuklar açacağını vurgulayan Davutoğlu, “İslamabad-Tahran-Ankara-İstanbul demir yolunun geliştirilmesi, Avrupa ile Asya arasında bağlantı yolunu kolaylaştırabilir.” dedi. (Resmî Haber Ajansı İRNA - 27 Kasım 2013)



18.1° / 10.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor