Tarih: 12.05.2014 15:26

Türkiye-İran Sempozyumu

Facebook Twitter Linked-in

IRNA

İki ülke akademisyenlerinin katılımıyla 8. Uluslararası Türkiye-İran Tarihî ve Kültürel İlişkileri Sempozyumu, ikili ilişkileri güçlendirmek amacıyla Bursa’da başladı.

İki gün boyunca devam edecek söz konusu sempozyum, İran’ın Türkiye`deki Kültür Ataşesi ve Türk Tarih Kurumunun iş birliği ve akademisyenlerin katılımıyla düzenlenecek.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, İran ile Türkiye’nin inişli çıkışlı kültürel ilişkisine işaret ederek, 'İki ülke şu an iyi ilişkilere ve birçok alanda olduğu gibi ortak sınırlara sahip. Bu yüzden bu iki ülkeyi birbirinden ayıramayız.” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti Büyükelçiliği Kültür Ataşesi Ebul Hasan Halaç Monfared de yaptığı konuşmada, İranlılar ile Türklerin hep birlikte ortak topraklarda yaşadığını, komşuların birbirleriyle iyi geçinmek zorunda olduğunu aktardı ve “İki ülke ilişkilerinin güçlenmesi doğrultusunda şu ana kadar sekiz tarihî ve kültürel sempozyum iki ülkenin çeşitli şehirlerinde düzenlendi.” diye konuştu.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs konuşmasında şu sözleri söyledi: “Bunun gibi sempozyumların düzenlenmesi kültürel ilişkilerin gelişmesi açısından iki taraf için de iyi fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları değerlendirmek gerekiyor.”

İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bigdeli söyle konuştu: “İran ile Türkiye’nin ilişkileri geçen yıllarda özellikle ekonomik alanda gelişti. İki ülkenin kültürel ilişkisi de ekonomik ilişkiler gibi gelişmeliydi. İran ile Türkiye’nin ilişkileri bölgede ve İslam dünyasında çok önem arz ediyor ve bütün dünya bu ilişkilere göz dikmiş durumda.”

İranlı ve Türk akademisyenlerden yaklaşık 40 kişi, bu sempozyuma katılmaları için davet edildi. Bu konferansın sekreterliğine sunulan 100 makaleden 20 makale seçilip kabul edildi.

Geçen 15 yılda Tahran (iki kez), Meşhed, İsfahan, Ankara, Konya ve İstanbul`da yedi konferans düzenlendi. (İran Haber Ajansı IRNA - 08 Mayıs 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —