Tarih: 05.12.2014 12:31

Türkiye-Japonya STA Görüşmeleri

Facebook Twitter Linked-in

Yusuke Matsukura

Japonya ile Türkiye arasında Ekonomik İş Birliği Anlaşması (EPA) müzakerelerinin ilk toplantısı Tokyo’da başladı. Japonya’nın hâlen süren EPA müzakereleri yedi ülke ve bölgeyi kapsıyor.

Başbakan Abe ile Türkiye Başbakanı Erdoğan (o dönem Başbakan idi, şimdi Cumhurbaşkanı) arasında bu yıl ocak ayında yapılan görüşmede, Japonya ile Türkiye arasındaki Ekonomik İş Birliği Anlaşması müzakerelerinin başlaması konusunda anlaşma sağlandı ve hazırlıklara girişildi. İlk toplantı 2 Aralık’a kadar sürdürülecek ve bundan sonra müzakerelere nasıl devam edileceği hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

Japonya, Türkiye’ye, otomobil gibi sanayi ürünleri merkezli olmak üzere neredeyse 338,6 milyar yenlik (2013 yılı itibarıyla) ihracat yapıyor. Türkiye’den orkinos gibi su ve tarım ürünlerinin yanı sıra tekstil ürünlerinin de yer aldığı yaklaşık 57,7 milyar yen düzeyinde ithalat yapıyor. İki ülke, gümrük vergisinin kaldırılmasını teşvik ederek ticaretin artırılmasının sağlanmasını ve yatırımla ilgili kuralların şümullendirilmesinin teşvikini ele alıyor. Gelecekte de büyümeyi sürdürmesi beklenen Türkiye’de Japon şirketlerinin faaliyetini teşvik etme meselesi de Japon hükûmetinin gündeminde.

Türkiye konusunda Japonya ile rekabet eden Güney Kore, geçen yıl mayıs ayında Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşmasını (STA) uygulamaya koydu. “Türkiye’ye ihracatta G. Koreli şirketlere göre geç kalındığı” şeklinde memnuniyetsiz görüşlerin bulunduğu Otomobil üreticilerinin de aralarında yer aldığı sanayi dünyasında, STA’nın en kısa zamanda imzalanmasıyla ilgili beklentiler büyük.

Türkiye Ekonomisi:

Tüketim ve sermaye yatırımı gibi güçlü iç taleple desteklenen, 2010 ile 2011 yıllarındaki reel ekonomik büyüme oranı yüzde 9’ları bularak yüksek büyüme oranına ulaşan gelişmekte olan ülkelerden biridir. 2012 yılında hükûmetin kemer sıkma politikasının etkisiyle büyüme oranı yüzde 2’ye düştü ancak 2013 yılında yüzde 4,1’e revize edildi. Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre 2014 yılı büyüme oranı yüzde 3,0 olarak kademeli büyümeyi sürdürecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ihracatın artırılmasıyla “Türkiye ekonomisinin dünyanın ilk 10’u ölçeğine çıkarılmasını” hedefliyor.

Zorluk, yüksek enflasyon oranı ve kronik mali açık. Bu yıl başlarında liran keskin bir düşüş kaydetti.

Bununla birlikte, Avrupa ekonomisindeki durgunluk, Irak ve Suriye’de kaosun etkisi gibi büyüme oranının geleceğine yönelik riskler de yükseliyor.(Japonya, Mainichi Shimbun - 02 Aralık 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —