• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Türkiye, Kesinti Nedenini Araştırıyor

Türkiye, Kesinti Nedenini Araştırıyor

Türkiye’de son 15 yılda meydana gelen en büyük elektrik kesintisi hizmetleri aksattı. Başbakan, terör dâhil bütün muhtemel sebeplerin araştırıldığını belirtti. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Slovakya’da yapılan basın toplantısında e

Isobel Finkel - Taylan Bilgiç

Türkiye’de son 15 yılda meydana gelen en büyük elektrik kesintisi hizmetleri aksattı. Başbakan, terör dâhil bütün muhtemel sebeplerin araştırıldığını belirtti.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Slovakya’da yapılan basın toplantısında elektriğin salı günü 13.40 itibarıyla İstanbul’un birçok bölgesinde geri geldiğini söyledi. Elektrik dağıtım şirketleri, elektrik santralleri ve trafoların bilgi alışverişinde bulunduğunu ifade eden Enerji Bakanlığı açıklamasına göre kesintiler sabah saat 10.36’da başladı.

Yıldız, yetersiz enerji kaynağı olduğunu reddederken siber saldırı ihtimalini göz ardı edemeyeceğini belirtti. Bakanlık ayrıca İzmir’deki bir elektrik santralinde yaşanan aksaklığın “domino etkisiyle” ülke çapında elektrik kesintilerine sebep olup olmadığını araştırıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakanlığın bir kriz masası oluşturduğunu dile getirdi.

Elektrik Geri Geldi

İstanbul’un neredeyse yarısı, Ankara, Edirne ve Erzurum’da kesilen elektrik yaklaşık iki saat sonra geri geldi.

Ülkenin tek ham petrol rafinerisi olan Türkiye Rafineleri AŞ’nin (TÜPRAŞ) Sözcüsü Seval Kızılcan telefon üzerinden yapılan röportajda, dört rafinerinin de kesintilerden etkilenmediğini çünkü enerjiyi kendi elektrik santrallerinden sağladıklarını ifade etti. Kızılcan, gerektiği takdirde rafinerinin artık güçle ulusal şebekeyi destekleyebileceğini söyledi. Türkiye’nin en büyük petrokimyasal üreticisi Petrokimya Holding AŞ’nin (PETKİM) sözcüsü Serkan Aksüyek, kısa bir duraksamadan sonra faaliyetlerini sürdürdüklerini belirtti.

2014 yılının sonunda 69,520 megavatlık elektrik kapasitesine sahip olan Türkiye, bütün bölgesel elektrik dağıtım şebekelerini özelleştirdi. Devlete ait elektrik üreticisi Türkiye Elektrik Üretim AŞ, ulusal kapasitenin yüzde 30’undan sorumlu. Ulusal şebeke nakil sistemi, tamamı devlete ait olan Türkiye Elektrik İletişim AŞ tarafından idare ediliyor.

Royal United Services Institute’de araştırma görevlisi olan ve konuyla ilgili yazdığı rapor bu yıl İstanbul merkezli düşüncü kuruluşu Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından basılan Aaron Stein’a göre ülke çapında meydana gelen elektrik kesintileri Türkiye’nin elektrik altyapısının savunmasızlığını göz önüne serdi. (ABD, Bloomberg - 31 Mart 2015)



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor