Tarih: 28.08.2015 18:18

Türkiye´nin 4G İhalesi

Facebook Twitter Linked-in

 

The New York Times

Süreci yürüten kurumdan çarşamba günü yapılan açıklamaya göre Türkiye´deki 4G mobil telefon frekans ihalesi, toplamda 3,96 milyar avroluk (4,5 milyar dolar) teklifleriyle beklenenden daha fazla ilgi gördü. Bu, Türkiye´nin genç ve büyüyen piyasasının cazibesini gösteriyor.

İngiltere merkezli Vodafone, Türk ikili Avea ve Turkcell´den gelen teklifler frekans tahsisine yönelik son bir karar verilmeden önce bir onaylama sürecine tabi tutulacak.

Küresel risk danışmanlığı firması Stroz Friedberg´dan Jonathan Friedman´a göre Türkiye´nin mobil telefon sanayisi genç ve bilgiye aç bir nüfusa hizmet veren büyüyen bir sektör.

Friedman: 'Yakın zamandaki siyasi istikrarsızlığın ötesinde Türkiye neredeyse 80 milyonluk müşteriyle büyük bir pazar ve yatırımcılar bunun bir parçası olmak istiyor.”

İhale, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Türkiye´yi 4G ile vakit kaybetmemesi ve henüz teknik standartları var olmayan 5G´ye doğrudan geçmesi konusunda uyarmasının ardından haftalar sonra mayıs ayında ertelenmişti.

4G ve 5G, mobil cihazlar için en son teknoloji standartlarını temsil ediyor. 2010 yılında dünya geneline yayılan 4. nesil teknoloji, kullanıcıların telefonlarında video izlemelerine ve büyük boyuttaki belgeleri indirmelerine olanak sağlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ı yatıştırmak için açık bir çaba sarf eden Türk yetkililer, ihaleye çıkan teknolojiye 4.5G ismini verdi ancak daha sonra bu terimi kaldırdılar. Çarşamba günü gerçekleştirilen ihale, 4G için Avrupa genelinde kullanılan mobil frekans aralığının satışa çıkarılmasıydı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın arzuladığı 5. nesil teknolojinin resmî olarak tanımlanmasına daha yıllar var ve 2020 yılına kadar kapsamlı bir şekilde ticari anlamda görücüye çıkması beklenmiyor. (ABD, The New York Times - 26 Ağustos 2015)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —