Tarih: 20.01.2016 13:33

Türkiye´nin AB Üyeliği

Facebook Twitter Linked-in

 

Gerald Hosp

Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu 2016 yılında Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yepyeni bir dönemin başlayacağına inanıyor. Londra´da konuşan Davutoğlu, yatırımcılara ülkesinin ekonomisine yatırım yapma çağrısında bulundu. Üç günlüğüne geldiği Londra´da finans çevrelerinin temsilcilerinin yanı sıra İngiltere Başbakanı Cameron ile görüştükten sonra Davos´a geçecek. Davutoğlu buradan ilk Alman-Türk hükûmet istişaresini gerçekleştirmek üzere cuma günü Almanların isteği üzerine Berlin´e geçecek. Söz konusu görüşmede terörle mücadele, basın özgürlüğü ve Kürtlere yönelik konuların görüşülmesi bekleniyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel kısa süre önce Türkiye´nin AB tam üyeliğine yolunun uzun olduğunu belirtse de Davutoğlu, Londra´da oldukça öz güvenliydi. Avrupa Birliği, mülteci krizinde Türkiye´ye ihtiyaç duyduğundan üyelik sürecini hızlandırma sözü vermişti.

Türkiye 28 yıldır üyelik için başvuruyor. Şimdiye kadar üyeliğe karşı çıkan Almanya gibi diğer Birlik üyeleri mülteci krizi çerçevesinde yeni fasılların açılmasına razı geldiler. Ankara ve Brüksel aralık ayının ortalarında ekonomi ve para politikalarını kapsayan faslı açtı. Davutoğlu 35 faslın 27´sinin açılıp üzerinde başarılı görüşmelerin yapıldığını belirtti. Fakat an itibarıyla bunların yarısından azı kabul edilmiş durumda ve sadece birisi başarıyla tamamlandı.

Davutoğlu ayrıca AK Partinin kasımdaki seçimlerde yeniden tek başına iktidara gelmesini siyasi istikrara geri dönüş olarak niteledi.

Bloomberg haber ajansının Londra´daki ofisinde konuşan Davutoğlu, hükûmetinin öncelikli hedefinin aralık ayında yüzde 8,8 olan enflasyonu düşürmek olduğunun altını çizdi.(İsviçre,Neue Zürcher Zeitung-19 Ocak 2016)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —