´Türkiye´nin asıl hassasiyeti Kırım Tatarlarının haklarının korunması´

´Türkiye´nin asıl hassasiyeti Kırım Tatarlarının haklarının korunması´

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamer Kasım, Kırım meselesinin, Türkiye-Rusya ilişkilerinde ‘sorun oluşturması muhtemel´ konuların başında yer aldığını belirtirken Türkiye?

 

Kasım, Sputnik´e yaptığı açıklamada 'Rusya burada Kırım Tatarları´nın haklarının korunması konusunda Türkiye´nin hassasiyetini karşılayacak adımlar atabilir. Bu, Kırım konusunda iki ülkenin görüş ayrılıklarını bir ölçüde yatıştıracak bir adım olabilir' diye konuştu.

Türkiye ve Rusya arasında yaklaşık 9 ay süren uçak krizinin, Erdoğan´ın Putin´e mektubuyla aşılmasının ardından iki ülke arasında normalleşme süreci devam ediyor. Fakat iki ülke arasında normalleşme süreci yaşansa da belli konulardaki görüş ayrılıkları sürüyor. Kırım´ın Rusya´ya katılması konusu da iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarının başında geliyor.

Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Ukrayna Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko ile dün New York´ta gerçekleştirdiği görüşmesinde, Ankara´nın Rusya ile ilişkilerini yeniden iyileştirmesinin, Türkiye´nin ‘Kırım´ın ilhakını tanımama ve Kırım Tatarlarına yönelik hak ihlallerini kınama´ yönündeki tutumunu değiştirmeyeceğini ifade ettiği duyuruldu.

Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu da 22 Ağustos´ta yaptığı açıklamada 'Türkiye´nin özellikle Kırım konusundaki tutumu hiçbir zaman değişmemiştir. Uçak düşürme hadisesinden önce de tutumumuz netti, şimdi Rusya ile ilişkilerimizi normalleştirme sürecine girdik, Kırım´la ilgili tutumumuz yine aynıdır. Orada özellikle Kırım Tatarlarının durumu, buradaki insan hakları konusu bizim her zaman önceliğimiz olmuştur' demişti.

‘KIRIM KONUSUNUN İLİŞKİLERDE SORUN OLUŞTURMASI MUHTEMEL´

Kırım konusunun, Türkiye-Rusya ilişkilerini nasıl etkileyeceğini Sputnik´e değerlendiren Prof. Dr. Kamer Kasım, 'Türk-Rus ilişkileri, normalleşme süreciyle birlikte artık yeni bir aşamaya geldi. Ortadoğu ve Kafkaslar´a kadar uzanan coğrafyada iki bölgesel gücün yeni işbirliği olanakları bulmaya çalışacakları muhakkak. Ama ikili ilişkilerde bir-iki konu var ki gerçekten bunlar, Türk-Rus ilişkilerinde ileriye dönük olarak da sorun oluşturması muhtemel konular. Bunlardan bir tanesi Kırım, diğeri de Ermeni iddiaları konusunda Rusya´nın tutumu' diye konuştu.

Kırım konusunda Türkiye´nin çok net bir tutumu olduğunu kaydeden Kasım, 'Türkiye, Ukrayna´nın toprak bütünlüğünü savunuyor. Fakat Kırım´da Türkiye açısından asıl konu, Kırım Tatarlarının haklarının korunması' dedi.

Türkiye´nin, Türk-Rus ilişkilerine çok büyük bir önem atfettiğini kaydeden Kasım, 'Ama birkaç politik konu var ki Rusya, Türkiye´nin istediği şeyleri en azından bir ölçüde gerçekleştirebilecekken yapmıyor. Kırım konusu böyle. Evet, Türkiye, Kırım´ın ilhakını tanımıyor. Ama Rusya burada Kırım Tatarlarının haklarının korunması konusunda Türkiye´nin hassasiyetini karşılayacak adımlar atabilir. Bu, Kırım konusunda iki ülkenin görüş ayrılıklarını bir ölçüde yatıştıracak bir adım olabilir' diye konuştu.

‘RUSYA´NIN DA ÇIKARINA OLUR´

Rusya´nın, Kırım Tatarlarının haklarının korunması konusunda Türkiye´nin beklentilerini karşılayacak adımlar atabileceğini söyleyen Kasım, 'Ben bunun, Rusya´nın da çıkarına olduğunu düşünüyorum. Kırım´da Kırım Tatarlarının haklarının korunması konusunda Rusya´nın adım atması, Ermeni iddiaları konusunda Rusya´nın, Türkiye´nin daha yanında bir tutum izlemesinin Rusya´nın da çıkarına olduğunu düşünüyorum. Bu konularda Rusya adım atabilirse, biraz daha stratejik düşünebilirse bu, her iki ülkenin çıkarına olur' dedi.

‘KIRIM TATARLARININ HAKLARI KONUSUNDA ADIM ATILABİLİR´

Kırım konusunda Türkiye´nin de Rusya´nın da pozisyonlarının son derece net olduğunu ifade eden Kasım, şunları söyledi:

'Şöyle bir şey yapılabilir; en azından görüşme yolunun açılabilmesi için burada Rusya´nın adım atması gerekiyor. Bu da Kırım Tatarlarının hakları konusunda bir adım olabilir. Somut nelerin yapılabileceği konusu, Türkiye ile ikili görüşmelerle halledilebilecek bir konu. Ama Rusya böyle bir adım atarsa bu bir iyi niyet göstergesi olarak algılanabilir ve görüşmenin yolu açılabilir. Tabii Karadeniz coğrafyasının iki bölgesel gücün çıkarına olacak bir husus olarak düşünüyorum. Rusya burada bir adım atsa, Türkiye´nin ikili görüşmelerle ortaya çıkacak, daha da netleşecek beklentilerini karşılasa en azından diğer konu (Kırım´ın Rusya´ya katılması) biraz daha ikinci planda kalır. Ama Rusya bu konuda bile bir adım atmayınca tıkanma yaşanmış oluyor fakat bu tıkanmayı aşmak Rusya´nın elinde.'




Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Yapay zeka uygulamaları birçok alanda olduğu gibi engellilerin hayatına da olumlu etki ediyor.

Teknoloji

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

SEVGİLİ BAŞKANIMIZ ŞABAN GÜLBAHAR’A ŞİFALAR DİLİYORUZ

İsrail'de Gallant depremi! Savunma Bakanı sessizliğini bozdu, hükümet ortakları kovulmasını istedi!

İsrail savaş uçakları sivillerin toplandığı bölgeye bomba yağdırdı! Çok sayıda ölü ve yaralı var

Şiddet olaylarının tırmandığı Fransa'nın özerk bölgesi Yeni Kaledonya'da OHAL ilan edildi

Silahlı saldırıya uğrayan Slovakya Başbakanı Robert Fico 'hayati tehlikeyi atlattı'

Refah'a sığınan Filistinliler bir kez daha yerlerinden edildi

Katil İsrail medyasında panik: Refah planı suya düşecek! ABD'li gazete 'Sinwar' gelişmesini duyurdu

Türkiye'nin ardından Mısır da, Güney Afrika'nın İsrail aleyhindeki dava sürecine müdahil olacak

Ukrayna saldırdı, Rusya'ya soğuk duş! Belgorod'da 19 ölü, 27 yaralı

Ermenistan'da sivil itaatsizlik eyleminde 130'dan fazla kişi gözaltına alındı

Almatı, Azerbaycan ve Ermenistan'ı neden cezbediyor? Bu işte bir iş mi var?

Engeller yapay zeka uygulamalarıyla daha kolay aşılıyor

Hamas ve İsrail heyetleri Kahire'den ayrıldı, Netanyahu katliama devam edecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB'nin ülkemizle ilişkileri adil ve sonuç odaklı yaklaşımla yürütmesi hayati öneme sahiptir

AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu'nun seri üretimine geçilerek denizaltılara teslimatına başlandı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi komisyonda kabul edildi

Hamas: Ateşkesi kabul ediyoruz... Filistinliler kutluyor İsrail temkinli

İsrail, Refah Sınır Kapısı'nın Gazze tarafını ele geçirdi

Rus basınında Gazze savaşı: "Netanyahu'nun açıklamaları Hamas'ın pozisyonunu sertleştirmesine neden oldu"

AB üyesi 26 ülkeden Netanyahu’ya “dur” çağrısı

Brezilya'daki sel felaketinde ölenlerin sayısı 83'e yükseldi

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Yükleniyor