Tarih: 11.07.2016 13:22

Türkiye´nin İkinci Büyük Mağarası

Facebook Twitter Linked-in

 

Bursa Sancak Gazetesi

Oylat Mağarası binlerce yılda oluşmuş sarkıt ve dikitleriyle dikkat çekiyor.

Yaklaşık 300 metre boyunca dar galeriden yürüdükten sonra damla taş havuzları ile binlerce yılda oluşmuş sarkıt ve dikitlerin yer aldığı ana salona ulaşılıyor. Mağara ışıklandırılmış durumda. Işıkların oluşturduğu muhteşem atmosfer, ziyaretçileri adeta büyülüyor.

Yaklaşık 10 Bin Yarasa Yaşıyor

Nem oranı yüzde 90 civarında olan mağaraya bazı ziyaretçiler doktor tavsiyesiyle geliyor. Mağarada insanlara zarar vermeyen yaklaşık 10 bin yarasa yaşıyor. Uludağ Üniversitesinden uzman bir ekip bu hayvanları takip etmekte. Milli, lazer ışığıyla saydıklarında 10 bin dolayında yarasa bulunduğu tespit edildi. Oylat Mağarası Oylat Mağarası, İnegöl´ün 17 kilometre güney doğusunda bulunan Hilmiye köyünün 1 kilometre güneyinde, Oylat Kanyonu´nun sona erdiği noktada yer alır. İnegöl-Ankara karayolundan Oylat Kaplıcası´na ayrılan yol ile mağaranın yakınına kadar herhangi bir vasıtayla gidilebiliyor. Birbirine bağlı iki kattan oluşan mağara genel olarak menderesli bir profile sahip.

Girişten büyük çöküntü salonuna kadar olan bölüm, dar galerilerden oluşuyor. 2 ya da 5 metre arası genişlikteki bu bölümün tavan yüksekliği ortalama 15 metre. Burada damla taş havuzları geniş yer kaplar. Ayrıca 4-5 metre kalınlığında çakıl depoları ile altlarında cilalanmış yüzeyler görülür. Buna karşılık mağaranın ikinci bölümü büyük bir çöküntü salonundan oluşuyor. Başlangıcı ile son noktası arasında 93 metrelik büyük bir yükselti farkı olan bu salonun genişliği 25-55 metre, tavan yüksekliği ise 3-15 metre arasında değişiyor. İri blok ve dev damla taş şekillerinden oluşan salonun yukarıda bulunan son kesimi kalın bir çakıl, kum ve mil tabakalarından oluşuyor. Birbirinden farklı gelişim ve meteorolojik özelliklere sahip bölümlerden oluşan Oylat Mağarası´nda zengin bir canlı topluluğu yaşıyor. Bunlar arasında yarasalar, binayaklılar, kelebekler, solucan ve guanobiler yer alıyor. Mağarada, salonları ve katları birbirine bağlayan dar galeri ve geçitlerde, hissedilir rüzgâr esiyor. Mağarayı, ekipmanlı ziyaretçiler, rehber eşliğinde ziyaret edebiliyor. Oylat´ın, astım ve bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği belirtiliyor. (Bursa Sancak Gazetesi-11.07.2016))




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —