Tarih: 03.04.2017 09:41

Türkiye´nin Suriye´deki Varlığı

Facebook Twitter Linked-in

 

Adelle Nazarian

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye´nin Suriye´deki varlığının sebebinin 'çok açık' olduğunu söylüyor: “İslam Devleti´ni yenilgiye uğratmak.”

Diktatör Beşar el Esad´ın görevden uzaklaşması için siyasi bir mekanizmaya destek verdiklerini ifade eden Çavuşoğlu,'Başından beri bizim hedefimiz net oldu. Suriye´de DAEŞ´i yenilgiye uğratmak, Minbic´deki birçok kenti DAEŞ´ten temizlemek ve bu bölgeleri DAEŞ´siz ve terörden uzak bir yer haline getirmek üzere bulunuyoruz.' dedi. Çavuşoğlu, 'Esad ile ilgili tutumumuz da çok nettir. Esad, 600 binden fazla masum insanı öldürmüştür.' dedi ve Suriye diktatörünün 'bu kıyım için klorin gazı da dahil' kimyasal silahlar kullandığını söyledi.

Türkiye, İslam Devleti konusunda 'ikiyüzlü bir oyun' oynamakla suçlanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürt isyancılar ve Suriye Devlet Başkanı Beşar el Esad ile mücadeleleri konusunda terör örgütüne destek vermekle suçlandı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevinin Mart 2016´da yayımladığı bir raporda 588´i sivil olmak üzere 2.658 kişinin öldüğü belirtildi. Suriye´deki sivil savaşta; bombalı saldırılar, havan topu, el yapımı patlayıcılar ya da rastgele açılan ateşlerden ötürü 125 çocuk hayatını kaybetti.

Çavuşoğlu, 'Böyle bir rejimi meşrulaştıracak mıyız?' dedi.

İran ve Hizbullah´ın istismar edebileceği bir güç boşluğu bırakılmadan Esad´ın görevden uzaklaştırılmasının mümkün olup olmadığına dair kendisine yöneltilen soruya Çavuşoğlu´nun verdiği cevap, 'Siyasi süreç işlerse güç boşluğu olmayacaktır.' oldu. Çavuşoğlu, 'DAEŞ´i karada yenilgiye uğratırken Astana ve Cenevre gibi siyasi çözümlere de odaklanmamız gerekiyor.' dedi.

İran´ın bölgede istikrarsızlık yaratmaya katkıda bulunan rolü göz önüne alındığında kendisinin hâlâ bu şekilde hissedip hissetmediğine dair sorulan soruya ise Çavuşoğlu, 'İran´ın bölgedeki rolü bariz bir şekilde ortadadır. İran sadece Suriye´de değil Irak´taki siyaseti de etkilemektedir. Bu sebepten ötürü sadece DAEŞ´i hedef alırsak İran, Hizbullah ve karadaki diğer güçlerin çıkarlarına da hizmet etmiş olacağız. Bunu tercih ettiğimizi sanmıyorum.' yanıtını verdi.(ABD.Breitbart-28.03.2017)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —