Türkiye´nin Yeni Ekonomi Çarı
İki haftadan kısa bir süre önce göreve gelmesinden bu yana verdiği ilk mülakatta Cevdet Yılmaz, Reuters´a, büyümenin 2015´te yüzde 3´e ulaşabileceğini, bunun hedeflenen yüzde 4´ten az olduğunu ancak büyük oranda piyasa beklentileriyle
Reuters
Türkiye´nin ekonomiden sorumlu yeni başbakan yardımcısı, salı günü büyüme ve enflasyonun bu yıl hükûmetin hedeflerine ulaşamayacağını ancak lirayı vuran siyasi belirsizliğin kasım ayındaki seçimlerin ardından azalacağını söyledi.
İki haftadan kısa bir süre önce göreve gelmesinden bu yana verdiği ilk mülakatta Cevdet Yılmaz, Reuters´a, büyümenin 2015´te yüzde 3´e ulaşabileceğini, bunun hedeflenen yüzde 4´ten az olduğunu ancak büyük oranda piyasa beklentileriyle uyumlu olduğunu söyledi. Yılmaz, enflasyonun yılsonu itibarıyla beklenenden yüksek olacağını ancak 2016´da düşeceğini söyledi.
'Bu yıl yaklaşık yüzde 3 oranında büyüme mümkün ve uygun görünüyor.' diyen Yılmaz, perşembe günü açıklanacak olan ikinci çeyreğe ait verilerin görülmesinin ardından hükûmetin tahminlerini yeniden gözden geçireceğini ifade etti.
Temmuz ayında yayımlanan Reuters´a ait bir yoklama, büyümenin bu yıl yüzde 2,9 gelecek yıl ise yüzde 3,4 olacağı tahmininde bulunuyor ve rakamlar hükûmetin bu yıl için yüzde 4 ve gelecek yıl için yüzde 5 olan hedeflerinin altında.
Dört yıl boyunca kalkınma bakanı olarak görev yapan eski bir devlet planlama yetkilisi olan Yılmaz, geçen ay seçim hükûmetine atandı.
Türkiye´nin orta vadeli ekonomik programlarının mimarı olan Yılmaz, uluslararası yatırımcılar arasında büyük bir saygınlığı olan ve on yıl boyunca ekonomiyi yöneten Ali Babacan´dan görevi devraldı.
Yılmaz göreve zor bir dönemde atandı.
Hâlihazırda gelişmekte olan piyasalardaki dalgalanmayla lira, yatırımcıların Türk siyasetinde yaşananlar, ülkenin güneydoğusunda Kürt militanlarla yeniden ortaya çıkan ihtilaf ve Türkiye´nin Suriye´de İslam Devletiyle mücadelede artan rolüyle ilgili kaygıları dolayısıyla rekor düzeylerde düştü.
Merkez Bankası da aynı zamanda büyümenin yavaşlamasıyla ikiye katlanan inatçı bir enflasyonla mücadele ediyor.
Yılmaz, Bankanın, liradaki aşırı dalgalanma karşısında 'görevini yapmaya devam edeceğini' söyledi.
Yılmaz, son verilerin bu yıl enflasyonun beklenenden yüksek olacağına işaret ettiğini kabul etmesine rağmen, hükûmetin orta vadeli ekonomik planlarının, mevcut cari açığı kontrol altında tutarak ve enflasyonla mücadele ederek büyümenin üzerinde seyretmeye devam edeceğini söyledi.
Cevdet Yılmaz, '1 Kasım seçimlerinden sonraki siyasi atmosferin, ekonomimiz için çok daha iyi olacağını umuyorum. Bu, her türlü şart altında, daha az siyasi belirsizliğin olduğu ve herkesin siyasi açıdan önünü görebileceği bir ortam olacak. Ve bunun sonucu ortaya çıkacak olan güven havasıyla Türkiye´de yabancı ve yerli yatırımlar açısından daha iyi bir ortamın olacağını düşünüyorum.' ifadelerini kullandı ve dolayısıyla ekonomik reformların yeniden başlayacağını söyledi.(İngiliz Reuters, 08 Eylül 2015)
Gençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Gençlik Merkezi Başkanımız Çağrı Batuhan Budak ve yönetim kurulu üyeleri KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Prof. Dr. Tufan Erhürman’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.
TürkiyeSiyonist emperyalizm ve iki manyak…
En gelişmiş silahlar, -maalesef- en eski nefretlerin hizmetindedir.
DünyaBir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Türk dünyasının modern tarihine bakıldığında, bazı isimler yalnızca kendi dönemlerinin değil, aynı zamanda milletlerinin kaderinin de sembolü hâline gelir. Bu isimlerden biri hiç şüphesiz Mehmet Emin Resulzade’dir.
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Türk dünyasının ilmî, fikrî ve kültürel tarihinde müstesna bir yere sahip olan Bakü Türkoloji Kurultayı, ilk kez 1926 yılında Bakü’de düzenlendi.
TürkiyeGençlik Merkezimizden KKTC Cumhurbaşkanı Erhürman’a ziyaret
Siyonist emperyalizm ve iki manyak…
Bir Milletin İstiklal Sesi: Mehmet Emin Resulzade
Bakü Türkoloji Kurultayı: Ortak Hafızanın ve Dil Birliğinin Yüz Yıllık Çağrısı
Genç ASAM
Avrasya Bir Vakfı Cumartesi Sohbetleri'nde Türk Dünyasının Geleceği Masaya Yatırıldı
Âlemin yeni ‘ouroboros’u: ABD…
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Malezya ile atabileceğimiz müşterek adımları değerlendirmeyi sürdüreceğiz
Venezuela: ABD'nin askeri müdahalesinde ölenlerin sayısı 100'e yükseldi
2026’ya iklim krizini önleyemeyeceğimizi kabullenerek mi girdik?
Trump, Venezuela'da kontrolün ABD'de olduğunu ve seçimlerin "doğru zamanda" yapılacağını söyledi
Yemen hükümeti, Hadramevt vilayetinde tamamen kontrol sağlandığını açıkladı
ÇELİKKUBBE'ye bir SİPER Sistemi daha eklendi
İstanbul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda 110 zanlı yakalandı
Trump'tan Türkiye'nin Gazze'deki Uluslararası İstikrar Gücüne katılımı konusunda değerlendirme
HÜRJET'ten 2,6 milyar avroluk ihracat başarısı
ERSİAD, Bilal Erdoğan'ı Ağırladı…
Yunan Savunma Bakanı Dendias’tan haddini aşan sözler: Ege’yi füzelerle kapatacağız
KIZILELMA'nın tarihi başarısı dünyada yankılandı! 'Başkaları hayal kurarken Türkiye gerçekleştirdi, havadan havaya ölüm zinciri'
Trump Maduro'yu aradı: 'Venezuela'yı terk et' talebi
İçme suyu ve tarımda tasarruf önlemleri kuraklık riskine karşı güçleniyor
Helal telefon olsa alır mıydın?
Duygusal tüketim nesnesi olarak Atatürkçülük
Murat Ülker yapay zekânın atladığı gerçeği yazdı: SHG Airshow 2025
Milletimizin başı sağ olsun
Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda
Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı
Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor
Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'
Yükleniyor
