• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Türkiye`nin Hissesi Satılık Değil

Türkiye`nin Hissesi Satılık Değil

Azerbaycan’ın Şahdeniz bölgesinde doğal gaz ve petrol çıkartma projesinin ikinci fazında, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının bu projenin ortakları arasında, İngiliz firması BP’den sonra en çok hisseye sahip olduğuna değinen Enerji

İRNA

Azerbaycan’ın Şahdeniz bölgesinde doğal gaz ve petrol çıkartma projesinin ikinci fazında, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) bu projenin ortakları arasında, İngiliz firması BP’den sonra en çok hisseye sahip olduğuna değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye’nin hissesi bu projede satılık değil.” dedi.

Yıldız bu sözleri, iki Türk bankasının TPAO’ya bir milyar dolarlık kredi anlaşmasının imza töreninde söyledi.

Yıldız ayrıca, “Türkiye hisselerine iki milyar dolar önerildi ama bu öneri geri çevrildi. Türk hisseleri satılık değil.' ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin iç kaynaklardan artan ihtiyacını karşılamasının, ülkenin önemli stratejilerinden biri olduğuna vurgu yapan Bakan Yıldız, “Türkiye aracılığıyla içeriden veya dışarıdan doğal gaz veya petrol temini, işin özünde bir değişiklik yaratmıyor.” şeklinde konuştu.

Şahdeniz projesinde 468 kilometrekarelik bir alanın, hisseler oranında 50 yıllığına TPAO`ya verildiğini ifade eden Yıldız, “TPAO, BP’den sonra projenin en büyük hissedarı sayılıyor.” dedi.

Türkiye’nin TANAP’taki hissesinin yüzde 20’den yüzde 30’a, Şahdeniz’deki hissesinin ise yüzde 9`dan yüzde 19’a yükseldiğini belirten Yıldız, şunları söyledi: “Türk firması tarafından satın alınan hisselerin değeri bu projede her geçen gün artıyor. Bize hisselerin satışıyla ilgili 2 milyar dolar önerildi ama biz geri çevirdik.”

Yıldız, Türkiye’nin söz konusu projedeki yüzde 19’luk hissesinin, bu bölgede üretilen 120 bin varillik petrolün yüzde 19’una sahip olacağı anlamına geldiğini söyledi.

Bakan Yıldız, “TPAO firması yurt dışında faaliyetlerini genişletmeyi amaçlıyor. Kuzey Irak’ta istikrarın sağlanmasıyla birlikte bu bölgede günlük petrol üretimi yüzde 4,5 katına kadar artacaktır.” dedi.

Bölgede en büyük enerji terminaline dönüşme amacında olan Türkiye, yeni doğal gaz boru hattıyla Şahdeniz (2) bölgesinden gaz transferi yapmanın dışında Irak, Filistin ve KKTC’nin gazını da kendi toprakları üzerinden Avrupa’ya transfer etmek istiyor.

Uygulamalarının başlangıç aşamasında olan TANAP projesi, ilk aşamada Azerbaycan Cumhuriyeti gazını Türkiye üzerinden Yunanistan’a gönderecek. Türkiye, bu gazdan yılda 6 milyar metreküp satın almayı ve 10 milyar metreküpünü de Avrupa’ya transfer etmeyi taahhüt etti. Projenin 2018 yılında uygulanması planlanıyor.(İran haber ajasnı IRNA - 21 Ağustos 2014)



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor