Tarih: 16.05.2014 15:10

Türkiye`nin İHA Potansiyeli Gelişiyor

Facebook Twitter Linked-in

Defense News

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmalarında, Türkiye’nin ilk yerli insansız hava aracı (İHA) Anka’dan sık sık bahsediyor.

Başbakan, Mecliste yaptığı açıklamada, insansız hava aracı üretebilecek teknolojik seviyeye geldiklerini söyledi.

Başbakan’ın danışmanlarından biri, “Erdoğan, Anka’yı millî savunma modernizasyonunda en önemli projelerden biri olarak görüyor.” diye konuştu.

Geçen yılın sonlarında Türk hükûmeti, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ile yaptığı anlaşmayla 10 Anka ve yer istasyonu siparişi verdi. Anlaşmaya göre seri üretim teslimatları 2016 ile 2018 yılları arasında yapılacak.

Son zamanlarda Türkiye’nin tedarik planlayıcıları, Anka’ya uydu haberleşme kapasitesi ekleme hamlesinde bulunarak İHA için yerli motor tasarlayacak ve geliştirecek çalışma kolunu bir araya getirdi.

TUSAŞ yetkilileri, yüksek irtifalı ve uzun menzilli (HALE) pilotsuz uçakları üretmek için bir buçuk senedir yaptıkları çalışmaların yakında meyvesini vereceğini açıkladı. TUSAŞ’ın HALE tipi İHA’sı 6 ton ağırlığında bir hava aracı olacak.

Bir tedarik yetkilisi de “TUSAŞ’ın HALE tipi hava aracı hem askerî hem de bilgi toplamaya yönelik operasyonlarda faydalı olabilir.” ifadelerini kullandı.

Diğer iki millî programda tüm hızıyla devam ediyor. Tedarik yetkilileri, Bayraktar ve Karayel İHA’larının her ikisinin de teslimatlarının bu yıl başlayacağını tahmin ediyor.

Türk özel firmaları Kale ve Baykar’ın geliştirdiği pilotsuz taktik uçak Bayraktar, 29 Nisan’da Türkiye’nin kuzeybatısında Keşan’daki askerî bir havaalanında ilk otomatik uçuş testine tabi tutuldu. Firma, bu testle beraber 3 Mayıs’ta yapılan diğer iki testin de “kusursuz bir şekilde başarılı” olduğunu kaydetti.

Bayraktar, üç saat boyunca 18.750 fit yükseklikte uçtu. Anka gibi orta irtifalı bir İHA, bu yükseklikten 9.000 fit daha alçakta uçabiliyor. Diğer testlerin ne zaman yapılacağı da planlandı.

Pilotsuz uçak sistemlerine aşina bir askerî yetkili, Bayraktar’ın özellikle Türkiye’nin güneydoğusundaki Kürt direnişçilere karşı yapılan operasyonlarda “olağanüstü sessiz ve çok etkili bir sistem olması” nedeniyle tercih edilebilecek bir çözüm olacağını belirtti.

Vestel Savunma Sanayii, 2005 yılından bu yana diğer bir pilotsuz taktik uçak olan Karayel’i geliştirerek programa 30 milyon dolar yatırımda bulundu.

Firma, 6 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, altı Karayel, üç yer kontrol istasyonu ve destek sistemlerinin teslimatlarının yakında başlayacağını bildirdi. (ABD, Defense News - 13 Mayıs 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —