Tarih: 11.09.2014 19:34

Türkiye`nin İkilemi

Facebook Twitter Linked-in

Irene De Zwaan

Obama’nın IŞİD’le mücadele koalisyonuna Türkiye’nin katılması birçok sebepten dolayı büyük önem arz ediyor. Ancak Türkiye’nin şüpheleri var.

Haritaya bir bakış, Türkiye’nin işbirliğinin önemini gözler önüne seriyor: Türkiye’nin Suriye ile 810 km ve Irak’la da 250 km uzunluğunda bir sınırı var. Dolayısıyla Türkiye, cihatçıların yoğun olduğu bölgelere kolay erişim imkânı sağlıyor.

Buna ek olarak Ankara, teorik olarak modern bir ordu ve F-16’lardan oluşan bir hava gücü de sağlayabilir. Örneğin Suriye sınırına 100 km uzaklıktaki İncirlik Üssü’nün stratejik bir konumu bulunuyor. Buradan hava saldırıları düzenlenebilir. Türk güvenlik güçleri, Batılı istihbarat birimleriyle daha yakından çalışabilir.

Ancak Türkiye’nin şüpheleri var ve bu şüphelerin de sebepleri var.

İlk olarak, Türklerin bu mücadeleye ortak olmaları IŞİD’in elindeki 49 rehinenin hayatını tehlikeye atar. Diplomatlar, eşleri ve çocuklarından oluşan bu grup, haziran ayından beri IŞİD’in elinde bulunuyor. Türk hükûmeti, ekstra dikkatli davranıyor. Her yanlış atılacak adım, rehinelerin ölümüyle sonuçlanabilir.

Eğer Türkiye, açıkça Obama’nın koalisyonuna katılırsa rehineleri tehlikeye atacağı gibi ayrıca ülkeye yönelik tehdit de artar. Türkiye gibi komşu ülkelere misilleme saldırısı olasılığı, bu koalisyona katılacak diğer ülkelere nazaran çok daha fazladır. Ayrıca IŞİD, Irak ve Suriye’yi kaybettikten sonra Türkiye’de yeniden organize olmak isteyebilir.

Esad`a Destek

Siyasi bağlamda da Türkiye’nin IŞİD’e karşı kurulacak uluslararası koalisyona katılması hassas bir konu.

Türk hükûmeti, IŞİD’le mücadelenin kontrolleri Esad hükûmetine vermesinden endişe ediyor. En başından beri teröristlerle mücadele ettiğini söyleyen Suriye Cumhurbaşkanı için cihatçıların elenmesi büyük önem arz ediyor. Ayrıca Ankara, Irak ve Suriye’deki Kürt ve Suriyeli milis gruplara askeri yardım yapılmasını istemiyor.

IŞİD’le çatışmaların başlamasıyla Türkiye, Irak ve Suriye’deki Kürtler, birbirleriyle işbirliği içerisinde hareket ediyor.

Perde Arkası

Obama ve Erdoğan, geçen hafta Galler’de gerçekleşen NATO zirvesinde özel bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme basına kapalı yapıldı ancak CNN Türk, görüşmeden bazı bilgileri sızdırdı. Bu bilgilere göre Ankara, IŞİD’e karşı kurulması planlanan uluslararası koalisyona katılmak için isteksiz bir tavır sergiledi.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, pazartesi günü Erdoğan’la detayları görüşmek üzere Ankara’ya gitti. Hagel, yaptığı açıklamada Türkiye’yi cihatçılara karşı mücadelede hayati öneme sahip bir müttefik olarak nitelendirdi. Basın, Erdoğan’ın özel bir söz vermediğini bildirdi. Saldırı operasyonlarında ise Türkiye dışarıda kalacak.

Hagel, Erdoğan’la görüşmesinden sonra, “Her ülkenin kendine özgü kısıtlamaları ve siyasi boyutları var. Buna saygı duymamız lazım.” dedi.(Hollanda`da yayınlanan De Volkskrant - 10 Eylül 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —