Türkiye'nin İsveç kararı dünyada böyle yankılandı: 'Son değil ama net bir adım'

Türkiye

İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün oy çokluğuyla kabul edilmesi İsveç ve NATO tarafından memnuniyetle karşılandı.

İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün oy çokluğuyla kabul edilmesi İsveç ve NATO tarafından memnuniyetle karşılandı. İsveç medyası nihai kararın TBMM'den çıkacağını vurgularken gözler NATO üyeliğine itiraz eden son ülke olan Macaristan'a çevrildi.

TBMM Dışişleri Komisyonu İsveç'in NATO'ya katılım protokolünü değerlendirmek üzere dün bir araya geldi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, İsveç'in NATO'ya üyelik sürecine ilişkin bilgilendirme yaptı, İsveç’in attığı adımları hatırlattı. Milletvekilleri de görüşlerini dile getirdi. Görüşmelerin ardından oylamaya geçildi. İsveç'in NATO'ya katılım protokolü oy çokluğuyla kabul edildi.

İSVEÇ VE NATO MEMNUN

İsveç’in NATO'ya katılım protokolünün TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Billström, TBMM Dışişleri Komisyonu’nun kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, “Bir sonraki adım parlamentonun konuya ilişkin oylama yapmasıdır. NATO'ya katılmayı dört gözle bekliyoruz” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de TBMM Dışişleri Komisyonu’nun kararını memnuniyetle karşıladığını ifade ederek, Türkiye ile Macaristan'ın İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin onay işlemlerini "mümkün olan en kısa sürede" tamamlayacağına inandığını belirtti.

EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDELERİNDEN BİRİ OLDU

Türkiye'nin kararı hem dünya hem de İsveç medyasının en önemli gündem maddelerinden biri oldu. ABD'li New York Times gazetesi İsveç'in NATO üyeliğine bir adım daha yaklaştığını vurguladı ve İsveç'in kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti.

İngiliz Guardian gazetesi Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığını ancak sonucun parlamentodaki oylamaya bağlı olduğunu yazarken, Bloomberg 'Türkiye Dışişleri Komisyonu, İsveç'in askeri ittifaka katılım protokolünü onaylayarak Stokholm'ün önündeki son engellerden birini ortadan kaldırdı' ifadesini kullandı.

Al Jazeera 19 aylık gecikmeden sonra İsveç'in NATO'ya bir adım daha yaklaştığını ve bunun ittifakın genişletilmesine yönelik önemli bir adım olduğunu yazdı.

SON DEĞİL AMA NET BİR ADIM

Dışişleri Komisyonu'nun kararı sonrası İsveç medyasında temkinli bir memnuniyet vardı...

İsveç Televizyonu SVT, Türkiye'nin NATO üyeliğine yeşil ışık yaktığını konunun Meclis'e taşınacağını belirtti. Konuya ilişkin yorum alınan Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü müdürü Paul Levin ise bunun son adım olmadığını ancak İsveç için doğru yönde atılmış net bir adım olduğunu vurguladı.

TV 4 ise İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin oylamanın en erken 29 Aralık Cuma günü yapılabileceğine dikkat çekti ve başvurunun onaylanması durumunda tek engelin Macaristan olacağını yazdı.

Göteborg Postası 'Türkiye İsveç'e evet dedi ancak karar zaman alabilir' başlıklı haberinde nihai kararın geleceği TBMM oylaması için net bir tarih olmadığını yazdı.

Aftonbladet gazetesi de haberinde Paul Levin'in yorumlarına yer verdi: 'NATO üyeliği için hala atılması gereken bazı adımlar var, dolayısıyla merhaba demek için henüz çok erken'

GÖZLER MACARİSTAN'DA

Türkiye'nin yaktığı yeşil ışık sonrası hem İsveç hem de NATO'da gözler İsveç'in NATO üyeliğini onaylamayan bir diğer ülke olan Macaristan'a çevrildi.

Batı medyasında yer alan analizlere göre, Budapeşte’de İsveç’in Macaristan’a karşı düşmanca bir tavır içinde olduğu görüşü hakim. Buna gerekçe olarak ise İsveç’ten yapılan açıklamalarda öne çıkan, Orban hükümeti döneminde hukukun üstünlüğü ilkesinin erozyona uğratıldığı eleştirileri gösteriliyor. Macaristan ayrıca İsveçli siyasetçilerin Macaristan hakkında "açık yalanlar" söylediğini iddia ediyor.

Macaristan hükümeti, İsveç ve Finlandiya'nın üyelik sürecine ilişkin taslağı Temmuz ayında parlamentoya sunmuş fakat Başbakan Orban'ın partisi Fidesz'in üçte iki çoğunluğa sahip olduğu parlamentoda taslak gündeme alınmamıştı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada İsveç'in NATO üyeliğinin yalnızca parlamentoda onaylanması gereken teknik bir konu olduğunu belirtip ülkesinin İsveç'e onay veren son ülke olmayacağını iddia etse de söz konusu oylama Macar parlamentosunda defalarca kez ertelendi.

 



Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Sadi ÖZDEMİR

Türkiye

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Türkiye

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

KONFERANS:

Türkiye

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Al Monitor’ün analizine göre ABD geri adım atarken Türk savunma sanayisi NATO’nun bel kemiği oldu. Uzmanlar, Avrupa’nın güvenlik açığını kapatan tek ülkenin Türkiye olduğunu ifade ediyor.

Teknoloji

Rahmi Koç bile “Bütün işleri yurt dışına taşımışsın” dedi!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi, Pladis ve Godiva YK Başkanı Murat Ülker, Avrasya Bir Vakfı’nda

Avrasya Bir Vakfı, 2025 - 2026 Açılış Konferansı

Avrupa için rol model! Dünya basını yazdı: Türkiye, NATO'nun yükünü omuzluyor

Yunan akademisyenden canlı yayında Türkiye itirafı! 'Atina çıkmaza sürükleniyor, kapı değişti'

Fransa, Monako, Belçika, Lüksemburg ve Malta, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Fox News'e konuştu: Gazze'deki soykırımın faili Netanyahu'dur

Gram altın kritik seviyeyi aşarak rekor kırdı

Dört haftadır güncel İtalya gezilerimi yazıyorum. Şimdi size hepsinin linklerini beraber takdim ediyorum.

Türk Milliyetçileri Türk Kültür Kampı’nda Buluştu

Rusya - Ukrayna Savaşında Macron'un Umudu Türk Askeri! Türkiye 3. Dünya Savaşını Nasıl Önledi?

Ve Gazze ve vicdan ve merhamet…

İNSANIN SIRRI” NEDİR?

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Kıbrıs Türkü yalnız değildir, bu yolculukta her zaman Türkiye Cumhuriyeti yanımızdadır

Gazze'de son 24 saatte 18 kişi açlıktan hayatını kaybetti

Milli platformlara güç katan yeni sistemler IDEF 2025'te görücüye çıkacak

Sakarya'da çıkan orman yangınına müdahale sürüyor

KINAMA BİLDİRİSİ

Yaşargil Efsanesi

“YÜZYILIN CERRAHI” HAYATINI KAYBETTİ

“MİLLİ UÇAK KAAN”ENDONEZYA YOLCUSU

Soykırım destekçisi Siyonist bakanlara 'canavarlık' yaptırımı! Ülkeye girişleri yasaklandı

Trump'tan göstericilere hapis tehdidi! Toplu tutuklamalar başladı: Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor

Ferdi Zeyrek'in ölümünde bilirkişi raporu tamamlandı: Mühendislerin dikkat çektiği altı tespit

İstanbul'un üç ilçesinde seçim tamamlandı: Gaziosmanpaşa Belediyesi AK Parti'ye geçti

Togg'un yeni sedan modeli yollarda! İşte tahmini satış fiyatı

Terörsüz Türkiye’ meselesi konuşuldu

BELARUS BAŞKONSOLOSU VAKFIMIZI ZİYARET ETTİ

GENÇLERDEN 19 MAYIS BULUŞMASI

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun

Yükleniyor