• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Türkiye`nin Tereddütlü Tavrı

Türkiye`nin Tereddütlü Tavrı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 49 rehinenin serbest bırakılmasından bir gün sonra yerel gazetecilere,”Koalisyona desteğin illa silah ve bombalarla olması gerekmez; siyasi destek de olabilir.' dedi.

Ole Damkjær

Cumartesi gününe kadar Türk hükûmetinin, Suriye ve Irak’taki İslam Devletinin militan aşırılıkçılarına karşı ABD öncülüğündeki savaşa katılmaması için iyi bir mazereti vardı: Üç aydır İslam Devletinin esaretinde olan 49 Türk Konsolosluk mensubunun rehine olması durumu.

Hafta sonu rehinelerin serbest bırakılmasıyla Türkiye, ABD ve İslam Devleti ile savaşta olan koalisyondaki diğer ülkelerden gelen yeni bir baskının altına girdi: Sadece 'insani lojistik” sağlamak yerine mücadeleye gönülden katıl.

İslam Devletinin ilan ettiği hilafetin komşusu ve NATO ittifakının ikinci büyük ordusuna sahip bir ülke olarak Türkiye’nin aşırılıkçılara karşı mücadelede öncü bir rol oynaması düşünülmüştü. Ancak Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hala tereddütte. Buna tek sebep 49 rehineden duyulan endişe değildi.

Erdoğan, 49 rehinenin serbest bırakılmasından bir gün sonra yerel gazetecilere,”Koalisyona desteğin illa silah ve bombalarla olması gerekmez; siyasi destek de olabilir.' dedi.

Erdoğan’ın dikkatli olmasının tek nedeni, Erdoğan’ın Türkiye`de birçok yerde aktif olarak adam toplayan ve kanlı mesajlarını yayan İslam Devletinin intikam saldırılarından korkması değil.

Çatışma bölgesindeki iyi donanımlı Batılı bir diplomatik kaynağa göre daha kapsamlı bir hesap söz konusu. Türkiye, daha ılımlı Suriyeli isyancıların baş edemediği Suriye rejimini İslam Devletinin aşırılıkçılarının devirmesini umuyor.

Bu uluslararası bir siyasi komplo gibi geliyor ancak Orta Doğu`da Türkiye söz konusu olduğunda asla, asla dememeli.

Her halükârda Türk makamlarının, İslam Devleti yahut el Kaide bağlantılı grup el Nusra için savaşmak üzere sınırdan Suriye`ye geçenleri engellemekle meşgul olmadığı, NATO müttefiklerinin hükûmetleri nezdinde aşikârdır.

Son olarak, İslam Devleti ile ittifak içinde olan Kuzey Irak`ta, Sünni Müslüman Türkiye’deki hükûmetin uzun zamandır iyi ilişkiler içinde olduğu güçlü Sünni aşiretler var.

Birçok kaynağa göre Erdoğan, 49 rehinenin serbest bırakılmasını Kuzey Irak`taki bu Sünni aşiretlere borçlu. Rehinelerin serbest bırakılması için İslam Devleti halifesi el Bağdadi’yi bu aşiret liderlerinin ikna etmeyi başardığı iddia ediliyor -Bağdadi’nin biraz farklı bir yorumunu olsa da-.

İslam Devletinin sesi olan haber sitesi Takva Haber, Bağdadi’nin attığı bir tweete dayanarak, rehinelerin serbest bırakılmaları kararını Bağdadi’nin aldığını yazdı. Türkiye’nin ABD`nin “koalisyona aktif destek” verilmesi talebini reddetmesine bir teşekkür olarak. (Danimarka`da yayınlanan Berlingske - 23 Eylül 2014)

 



23° / 13.4°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor