Tarih: 12.02.2015 23:32

Türkiye`nin Yeni Ermeni Stratejisi

Facebook Twitter Linked-in

Thomas Seibert

Erdoğan, 1915 Olayları ile İlgili Bilimsel Araştırmaların Yapılmasını İstiyor. Onun Hedefi: Soykırımın Dünya Çapında Kabul Edilmesini Önlemek.

Türkiye Cumhurbaşkanı, kısa bir süreden beri ülkesinin tarihinde en hassas konuyla ilgili atağa geçti. Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altında yapılan Ermeni soykırımının 100. yıl dönümüne az bir süre kala Türkiye’nin bu konuyla ilgili görüşmelere açık olduğunu gösteren girişimlerde bulunuyor. Hedefse, soykırımın 100. yıl dönümünde dünya çapında kabul edilmesini engellemek.

Çabaların asıl amacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önerisi üzerine soykırımı araştırmak üzere tarihçilerden oluşan bir komisyonun kurulması. Cumhurbaşkanı, ocak ayının sonlarında uzmanların açıklayacağı karara saygı göstereceğini ifade etti. Yani soykırımı belirli bir derecede kabul edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kolombiya ziyareti sırasında şu açıklamaları yaptı: ``Şu ana kadar incelemesi yapılmış belge sayısı bir milyonun üzerindedir. Biz bunları açtık. Ermenistan`ın bu tür bilgileri, belgeleri varsa onlar da açsınlar. Üçüncü ülkelerde de varsa onlar da açsınlar. Biz, 1915 olayları konusunda da barış ve diyalog çabalarımızdan vazgeçmeyeceğiz.``

Cumhurbaşkanı Erdoğan Anadolu Ajansına yaptığı açıklamaya şöyle devam etti: ``Görevlendirelim tarihçileri, görevlendirelim siyaset bilimcileri, hukukçuları; çalışmaları yapsınlar. Hazırlıkları bitirsinler, gelsinler siyasetçilere, bunu sunsunlar.`` Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2014 yılında dönemin Başbakanıyken ilk defa resmî olarak 1915 olaylarını andı. Yine de Ermenistan ve Türkiye arasındaki gergin ilişkiler tüm çabalara rağmen giderilemedi. İki ülke arasındaki sınır kapalı.

Ermenistan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uzmanlardan bir heyet oluşturulması teklifini reddediyor ve soykırım gerçeğinin tartışılmasının artık söz konusu olmadığı düşüncesinde. Erdoğan buna, ``kimin konuşmaya hazır, kimin olmadığı görülüyor.`` diye karşılık verdi. Erdoğan Bogota’da yaptığı konuşmada, Ermeni diasporasının da etkisiyle Türkiye’nin uzatılan elinin her seferinde havada kaldığının altını çizdi.

Ankara, Ermeni tehcirinin 1915 yılında başlama günü olarak kabul edilen 24 Nisan için de gerekli önlemleri almış durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu gün için aralarında mevkidaşı Serj Sarkisyan’ın da bulunduğu 100’ü aşkın devlet liderini ülkesine davet etti ancak planlanan buluşma Ermeni soykırımını anmak için değil Birinci Dünya Savaşı zamanında İtilaf Devletleri’nin saldırısını Çanakkale Boğazı’nda püskürttükleri Gelibolu Muharebeleri’ni anmak içindi. Sarkisyan beklenildiği gibi daveti reddetti.

Türkiye’nin konu hakkındaki resmî açıklaması, Ermenilerin tehciri sırasında birçok insanın hayatını kaybettiği yönünde. Buna karşılık olarak Ermenistan ve uluslararası araştırmacılar soykırım yapıldığından yola çıkıyor. Şimdiye kadar bir düzineyi aşkın devlet yönetimi ve parlamentosu resmî olarak soykırımı kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı davet eden Kolombiya, soykırımı kabul eden ülkelerden değil. (Almanya, Der Tagesspiegel - 12 Şubat 2015)

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —