Tarih: 01.06.2015 15:48

Türkiye’nin Ekonomi Merkezi

Facebook Twitter Linked-in

 

The Independent

Dünyada iki kıtaya uzanan tek kent olan İstanbul’un zıtlıklarla dolu olması belki de sürpriz değil. Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına ev sahipliği yapmış olan Türkiye’nin merkezi durumundaki İstanbul; tasarım otelleri, canlı gece hayatı ve güçlü çağdaş sanatıyla kozmopolit bir merkez. 2010’da Avrupa Kültür Başkenti olarak da dikkatleri çekmişti. İstanbul, turizm gelirine de ciddi bir katkı sağlamaktadır.

İstanbul, Türkiye ekonomisinin kalbinin attığı yer. Burada Borsa İstanbul, Türkiye’nin en büyük şirketlerinin merkezleri ile büyük küresel firmaların ofisleri ve üsleri bulunmaktadır.

Birçok uluslararası mağaza, orta sınıfın arttığı İstanbul’da şube açıyor. Geçen yıl Apple, ülkedeki ilk şubesini burada açtı. Clarks’ın burada birçok şubesi var. Ünlü Fransız büyük mağazacılık grubu Galeries Lafayette de 2016’da ilk şubesini açacak.

İstanbul’da birçok zengin de bulunuyor. Bir milyar dolar veya üzerinde geliri olan 28 Türk vatandaşı var burada. Dolayısıyla İstanbul, Forbes dergisinin bu yılki en çok milyarderin yaşadığı 10 kent listesine girdi. Bunlar arasında Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı, Godiva çikolatalarının sahibi Murat Ülker de var. Ülker, 2,9 milyar sterlin ile Türkiye’nin en zengini.

Ülker, son 10 yıl içinde istikrarlı bir büyümenin tadını çıkaran, güçlü Türkiye ekonomisinin meyvelerini toplayan iş adamlarından yalnızca biri. Gelecek de pembe görünüyor: Araştırmalara göre Türkiye, önemli coğrafi konumu ve Avrupa, Asya ve Balkanlar ile güçlü ekonomik ilişkileri sayesinde gelecekte bir güç merkezi olacaktır.

76,5 milyonluk nüfusa sahip Türkiye, dünyanın 16., Avrupa’nın da 6. en büyük ekonomisi ve 2050 yılı itibarıyla dünyanın 12., Avrupa’nın da 5. en büyük ekonomisi hâline gelecek.

Türkiye, şu anda Avrupa’da en hızlı büyüyen gelişmekte olan piyasa. İktisatçı Jim O’Neill, Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye’nin büyüme için avantajlı bir nüfus yapısına sahip olduğunu söylüyor.

Özellikle de tekstil alanı çok güçlü. Birçok İngiliz tekstil firması, coğrafi yakınlık nedeniyle üretimini burada yapıyor.

Tahminlere göre önümüzdeki yıllarda İstanbul’un ekonomisi, ülkenin geri kalanından çok daha hızlı büyümeye devam edecek. ( İngiltere, The Independent – 28 Mayıs 2015 )




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —