• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Türkiye`nin En Büyük Feribotu

Türkiye`nin En Büyük Feribotu

Van Gölü çevresinde, Çin-Orta Doğu-Avrupa transit yolundaki kayıp halka sorunu, Türkiye’nin en büyük feribotunun Van Gölü`ne indirilmesinden sonra büyük ölçüde çözülecek. Tatvan iskelesinde yapımı dört sene süren ve Türk yapımı

 

IRNA

Van Gölü çevresinde, Çin-Orta Doğu-Avrupa transit yolundaki kayıp halka sorunu, Türkiye’nin en büyük feribotunun Van Gölü`ne indirilmesinden sonra büyük ölçüde çözülecektir.

İran-Türkiye hatta Doğu-Batı arasındaki ray ulaşımı yolundaki en önemli sorunlardan biri Van Gölü üzerinde ray sisteminin olmamasıydı. Şimdiye kadar İran İslam Cumhuriyeti öncülüğünde bu ray sisteminin yerine geçebilecek çeşitli projeler ileriye sürüldü ama bu projelerin maliyetli olması ve bazı altyapısal sorunlar nedeniyle kabul edilmedi.

Türkiye birkaç yıldır Van Gölü`nde yük trenlerinin aktarımının daha hızlı yapılması için feribotların durumunu iyileştirme konusunda bazı vaatlerde bulunuyordu ama en sonunda iki büyük feribottan ilkinin yapımı çalıştırılmak üzere bitiyor.

Tatvan iskelesinde yapımı dört sene süren ve Türk yapımı en büyük feribot olduğu söylenen yedi kattan oluşan söz konusu feribotun uzunluğu 136,5 metre ve genişliği ise 24 metre olmakla birlikte 50 vagonluk bir kapasiteye sahiptir.

Bu feribot tek seferde dört gemi yükünü, üç saat 15 dakikada Van-Tatvan arasında taşıyabilir.

Nursoy Şirketler Grubu Proje Müdürü Celalettin Kılıçoğlu, feribotun suya indirilme töreninde basın mensuplarına şu şekilde konuştu: “Feribotun birinci katında motor ve elektrik jeneratörü, ikinci katında vagonların üstünde rahatça hareket edebileceği raylar, diğer katta ise 350 yolcu kapasiteli restoran ve kafeterya hizmetleri sunan salonlar mevcut.”

Kılıçoğlu, feribotun en önemli özelliğinin her iki taraftan yük alma imkânı sunması olduğunu açıkladı.

Göl’ün iki tarafında yük trenlerinin taşınması için mevcut feribotların düşük kapasiteli olmasından, feribotların düzenli çalışmaması ve eski olmasından dolayı İran-Türkiye arasında ray taşımacılığı hem yolcu hem yük taşımacılığı açısından sorunlarla karşı karşıyaydı ve ray taşımacılığıyla ilgilenen kişiler için cazip değildi.

Söz konusu feribotun temmuz ayında faaliyete geçmesiyle iki ülke arasındaki ray taşımacılığına canlılık gelmesi umut ediliyor. 2015`in sonuna kadar ikinci feribotun da Van Gölü`nde kullanıma hazır olması bekleniyor, bu şekilde bölgenin su yolu üzerinden yapılan taşımacılıkta dikkate değer bir hız sağlanacaktır. (İran, IRNA - 29 Nisan 2015)

 



17° / 11.3°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor