• BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Türkiye’nin Metsamor Santrali Endişesi

Türkiye’nin Metsamor Santrali Endişesi

Moskova’da yedincisi düzenlenen “Atomexpo-2015” uluslararası forumu kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşma yapan Rosatom’un Sermaye Yatırımlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Petr Stepayev, Ermenistan’daki Metsamor Nükleer S

 

Yerkramas.org

Moskova’da yedincisi düzenlenen “Atomexpo-2015” uluslararası forumu kapsamında düzenlenen basın toplantısında konuşma yapan Rosatom’un Sermaye Yatırımlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Petr Stepayev, Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Santralinin güvenliğine ilişkin teminat vererek Türkiye’nin santral konusundaki endişelerinin temelsiz olduğunu belirtti.

Stepayev, tert.am ajansının kendisine yönelttiği, Türk yetkililerin Metsamor Nükleer Santralinin güvenliği konusunda sürekli endişelerini dile getirmeleri hususunun değerlendirmesi yönündeki talebine cevaben şu şekilde konuştu “Bu endişeler temelsiz. Metsamor Nükleer Santrali, Voronej Nükleer Santralinin uyguladığı teknik prensiplere göre işletiliyor.”

“Atomexpo-2015” uluslararası forumunun amacı, Rusya’nın Latin Amerika, Asya Pasifik bölgesi, Afrika, Orta ve Doğu Avrupa bölgesi ülkeleriyle nükleer enerji alanındaki uluslararası iş birliğini geliştirmesi ve Rusya’nın ulusal enerji programlarının geliştirilmesine yönelik yaptığı tekliflerin ele alınmasıdır.

Üç gün devam edecek forum kapsamında sergi ve kongre düzenlenecek. Kongreye uluslararası devlet ve sivil toplum kuruluşları, Rus ve yabancı şirketlerin nükleer enerji alanında önde gelen uzmanları katılacak.

Forumun en önemli etkinliği, “Nükleer Enerji, Sosyal ve Ekonomik Kalkınmanın İvmesidir” konulu oturum olacak. Oturumda farklı ülkelerden temsilciler, nükleer enerjinin avantajları, nükleer enerjinin ülkelerin soysal ve ekonomik gelişimlerindeki etkisi ve nükleer enerji kullanımından vazgeçilmesi durumunda doğacak sorunlar gibi konular ele alınacak.

Ermeni milletvekilleri, 5 Mayıs’ta düzenlenen parlamento oturumunda Ermenistan’daki nükleer enerji santralinin işletim süresinin uzattırılması ve bu amaçla kredi ve hibe kaynaklarının sağlanmasına ilişkin Rusya ile iki anlaşmanın imzalanmasını onaylamıştı.

Ermenistan Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Yardımcısı Areg Galstyan’ın belirttiğine göre Ermenistan’daki nükleer enerji santralinde yenileme çalışmaları 2017 yılının baharında başlayacak ve yaklaşık altı ay sürecek.

Galstyan, “Santralin bütün gerekli normlara uygun olarak kontrol edilmesi planlanıyor. Söz konusu olan reaktördür. Reaktördeki metalin durumunun düzenli olarak kontrol edilmesine ve şu ana kadar herhangi bir endişe olmamasına rağmen kontrol işlemleri, bütün detayların kontrolünü sağlayacak gelişmiş donanımlar aracılığıyla yapılacak. Kontrol işlemlerinin başarılı bir şekilde tamamlanması ve herhangi bir zorluk yaşanmaması konusunda şansımız oldukça yüksek.” dedi.

Öte yandan Rusya, Ermenistan’daki nükleer enerji santraline değeri 4,5 milyar dolar olan yeni bir bloğun yapım masraflarının bir kısmını, karşılamaya hazır olduğunu belirtti.

2018-2019 yıllarında Ermenistan’daki nükleer enerji santrali için 1000 megavat kapasiteli yeni bir bloğun inşasına başlanılması planlanıyor. ( Rusya, Yerkramas.org – 02 Haziran 2015 )



17.8° / 9.5°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor