Türkiye’nin Yumuşak Gücü

Türkiye’nin Yumuşak Gücü

Asya ülkeleri Güneydoğu Asya sularındaki Rohingya göçmenleri sorununa bir çözüm bulmaya çalışırken çabalara Asyalı olmayan bir ülke müdahil oldu: Türkiye.Türkiye on yılı aşkın bir süredir yurtdışında yardım projeleri yürütüy

 

Farish Noor

Asya ülkeleri Güneydoğu Asya sularındaki Rohingya göçmenleri sorununa bir çözüm bulmaya çalışırken çabalara Asyalı olmayan bir ülke müdahil oldu: Türkiye.

Endonezya`nin Jakarta şehrinde başkan yardımcılığının görev yaptığı Uluslararası Göç Örgütü ile birlikte hareket eden Başbakan Ahmet Davutoğlu 19 Mayıs günü, denizde kaybolduğu düşünülen Rohingyalıları kurtarmak amacıyla bir Türk savaş gemisinin bölgeye doğru yola çıktığını söyledi.

Türkiye’nin Rohingyalılar meselesine dahil olmasının zamanlaması ve şekli manidar. Türkiye’nin katkısının denizde mahsur kalan Rohingyalıları kurtarmayı hedefleyen bir gemi olması da not edilmeli.

Türkiye bu zamana kadar Rohingyalıları göçe zorlayan Myanmar’daki iç siyasi kriz konusuna değinmedi ve Rohingya krizi konusunda iki tarafı da suçlayıcı bir açıklamada bulunmadı. Türkiye Myanmar’daki siyasi sorun yerine denizde mahsur kalan Rohingyalılara odaklandı.

Türkiye on yılı aşkın bir süredir yurtdışında yardım projeleri yürütüyor. Kimileri büyük ölçekli olan bu projeler başından sonuna başarıyla yürütülerek yardım sağlanan ülkelerin saygısının kazanılmasını sağladı. Bu yeni intiyatif Türkiye’nin Güneydoğu Asya’daki ilk yardım girişimi değil; Türkiye 2004 yılında Hint Okyanusu’nda yaşanan tsunaminin ardından Kuzey Sumatra’nın Aceh bölgesindeki yardım faaliyetlerinde de önemli bir rol oynamıştı.

2004 yılında Türkiye’nin Aceh’ye olan yardımları gündeme taşınmış, Acehliler tarafından da memnuniyetle karşılanmıştı.

O dönemde kendileriyle yaptığım röportajlarda Acehliler zor anlarında bir Müslüman ülkenin yardımlarına gelmesine mutlu olduklarını belirtmiş, pek çok Açehli ise geçmişte Aceh Krallığı ve Osmanlı İmparatorluğu arasında kurulan bağları anmıştı.

Türk yardım faaliyetleri yalnızca lojistik ve yardım malzemeleri açısından başarılı olmakla kalmamış, Acehlilerin muhtemelen Türklerin işgalci güçlere karşı Açehlilere yardımı sebebiyle Osmanlı mirası hakkındaki olumlu kanaatlerini de hatırlamalarını da sağlamıştı.

Bir diğer ilgin gözlemim de Endonezya makamları tarafından yasaklanan Özgür Aceh Hareketi’nin (GAM) bayrağına büyük benzerlik taşıyan Türk bayrağının son derece popüler hale gelmiş olmasıydı. Pek çok Acehli Türk bayrağını evlerine gururla asmıştı.

2005 yılında ise büyük bir depremin ardından Keşmir’deki Türk yardım operasyonunda bulunmuştum. Yardım operasyonu başarıyla yürütülüyordu: Türkler yalnızca ilaç ve yardım malzemesi değil Türk üreticiler tarafından bağışlanan yepyeni kıyafetler de getirmişlerdi.

Türkiye o dönemde pek çok Batılı ülkenin düşük maliyetler ve yüksek kalite standartları sebebiyle Türkiye’ye taşınmış olması sebebiyle moda kıyafetler ve aksesuarda üretiminde önemli bir ülkeydi.

Aceh’te olduğu gibi karşılaştığım Keşmirliler de Türkleri ve –Çin delegasyonunu- herkesten çok övdüler. Türkler ilaç ve (diğer ülkeler ikinci el kıyafet verirken) yepyeni kıyafetler dağıtıyorlardı, ve Müslümanlardı.

Türkler ve Keşmirliler –ve Acehliler- arasındaki kültürel ve siyasi yakınlık Batılı kurumların sahip olmadığı önemli bir bağlanma faktörü tesis etti.

Türkiye’nin Güneydoğu Asya sularında mahsur kalan Müslüman Rohingyalılara yardım etme kararı ülkenin özellikle Müslüman ülkelere ilaç yardımı ve insani yardım ile saygı, tanınırlık ve takdir gibi sofistike yumuşak güçlerin başarılı olduğunu gösteren yumuşak gücünün devrede olması olarak görülmeli.

Türkiye’nin on yılı aşkındır barışçıl yumuşak güç siyaseti güttüğü bir ortamda ülkenin Rohingya krizinde rol oynamak istemesi sürpriz değil. Yardımın maddi- ekonomik maliyetleri kısmen düşükken, Türkiye’ye getirileri –uluslararası prestij, onur ve sevgi bağlamında- büyük olmuştur.

Bu noktada Türkiye’nin Rohingyalılara muamelesi konusunda Myanmar’ı eleştirmediği, dolayısıyla ülkenin iç sorunlarına karışmadığı da göz önüne alınmalıdır.

Bu sayede Türkiye Myanmar hükümeitni karşısına almayarak kendisini bölgeye müdahil olmak değil yardım ve kurtarma faaliyetleri için gelmiş zararsız bir ülke olarak konuşlandırmıştır. Bu siyasi açıdan başarılı konum ülkenin Asya’daki imajına da herhangi siyasi hiçbir zarar vermedi.

Türkiye’nin müdahalesinin, belki de beklenmedik, bir sonucu da Rohingya meselesini gündeme taşıyarak belki de Asean içindeki ve dışındaki kimi ülkeleri de Rohingya sorununun çözümünde daha uzun vadeli bir rol oynamaya zorlamış olmasıdır.

Bu sebeple, düşük risk stratejisi Türkiye’nin yararına olmuş ve bu süreç içinde düşman kazanmadan imajını güçlendirmiştir. (Malezya, New Straits Times – 27 Mayıs 2015)



Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağındaki çeşitli derslerde, Türkiye'nin kalkınma projelerine dair içeriklere de yer verildi.

Teknoloji

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

Yapay zeka teknolojisi finans sektörünün geleceğini belirlerken yasal düzenlemelerden hayata geçen uygulamalara kadar çok sayıda yenilik hem sektöre hem de son kullanıcıya fayda sağlıyor.

Teknoloji

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

E-ticaret platformlarında etkin şekilde kullanılan ve geçen yıl 5,39 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan yapay zeka tabanlı chatbotlar, 7 gün 24 saat e-ticaret kullanıcılarının sorularını yanıtladı.

Teknoloji

Milli uydu İMECE uzaydaki birinci yılını tamamladı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü yerli ve milli gözlem uydusu İMECE'nin uzaydaki birinci yılını tamamladığını duyurdu.

Teknoloji

Tüm gözler Kahire'de... Hamas'tan 'İsrail' açıklaması: Ciddi bir anlaşmazlık yok

İsrail basını 'kâbus senaryosu'nu yazdı: Netanyahu için tutuklama emri çıkarılacak! IDF kanlı plana onay verdi

Zelenski dünyaya duyurdu: En az 7 Patriot sistemine ihtiyacımız var

İsrail'den Lübnan'a hava saldırısı! Cemaat el-İslami lideri Musab Halaf öldürüldü

İsrail, Gazze'deki savaşı sürdürme planlarını onayladı

Irak, 30 yıl aradan sonra Türkiye sınırında üs kurdu

Türk SİHA'ları Yunanistan'ı masrafa soktu: Milyarlık programa onay verdiler

Türkiye'nin kalkınma hamleleri yeni müfredatta

AVRASYA BİR VAKFI BİLİM TEKNOLOJİ DERNEĞİ KONFERANSI (27 NİSAN 2024)

Üst düzey isim İstanbul'da dünyaya duyurdu! Hamas'tan İsrail'e tarihi çağrı

İlham Aliyev: Fransa, Hindistan ve Yunanistan, Ermenistan'ı silahlandırıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ticaret tartışmalarına noktayı koydu: O iş bitti

ABD Başkanı Biden, İsrail ve Ukrayna'yı kapsayan 95 milyar dolarlık yardım paketini imzaladı

İsrail'in "konforlu mağduriyeti"

Meteoroloji'den 44 ile toz taşınımı uyarısı! Göz gözü görmeyecek

Yapay zeka finans sektöründe izlerini artırıyor

ABD'nin Suriye'deki üssüne kamikaze İHA ve roket saldırısı düzenlendi

Zelenski: ABD yardımı, Ukrayna'nın ikinci Afganistan olmayacağının sinyalini verecek

Türkiye fırtınaya teslim! Çatılar uçtu, minareler devrildi

Netanyahu: Hamas'a yakında acı verici darbeler indireceğiz

Yapay zeka tabanlı sohbet robotları e-ticarette memnuniyeti artırıyor

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisinde Kıbrıs vurgusu

Rus basınında Gazze savaşı: "Biden yönetimi Tahran'a karşı kendi ekonomik tedbirlerini hazırlıyor"

Genellikle erkeklerde görülen akciğer kanseri kadınlarda artışa geçti! İşte en önemli sebebi

Bakan Bolat'tan fahiş fiyat açıklaması: Rekabet kanununda değişiklik yapılacak

Dubai'de yaşanan sel sonrası bulut tohumlama yöntemi tartışılıyor

Rusya'nın haftalardır düzenlediği en ölümcül saldırı | Can kaybı 18'e çıktı

İsrail, Lübnan'ın güney bölgelerini fosfor bombasıyla vurdu

AB liderleri İsrail'e saldırısı nedeniyle İran'a yaptırım kararı aldı

Yunan bakandan çarpıcı itiraf! Yerli savunma hamlelerine büyük övgü: Türkiye bizden çok ileride!

Yükleniyor