Tarih: 11.10.2013 12:25

Türkiyesiz Orta Doğu Olmaz

Facebook Twitter Linked-in

Serkis Naum

Türkiye’yi takip eden gözlemciler, Türkiye’nin -Adalet ve Kalkınma Partisinin- bölgedeki rolünün çok önemli olduğunu söylüyorlar. Suriye’deki siyasi başarısızlığına rağmen Türkiye, hâlâ bölgede ve özellikle de İran konusunda çok önemli bir rol oynayabilir. İran, birçok Arap ülkesi için bir tehlike kaynağı olarak görülüyor ancak Türkiye’nin bölgedeki rolü, bu bakış açısını değiştirebilir.

Bazı gözlemciler, Türkiye’nin eğer bölgede önemli rol oynamak istiyorsa öncelikle ülkedeki Kürt sorununu barışçıl yollarla çözmesi daha sonra da ülkede bulunan Alevileri azınlık değil Türk halkının bir parçası olarak görmesi gerektiğini ifade ediyor.

Gözlemciler ayrıca Türkiye’nin bölgede önemli rol oynaması için Suriye’deki krizi -iç savaşı- barışçıl yollarla çözme konusunda ciddi çaba göstermesi gerektiğini de ilave ediyorlar.

Son olarak gözlemciler, yeni Orta Doğu`nun, Türkiyesiz, İransız ve Mısır ile Suudi Arabistan liderliğinde Arapsız kurulmasının imkânsız olduğunu söylüyorlar. Türkiye`nin, başından beri İran’a karşı akıllı ve ılımlı davranması gibi diğer ülkelere karşı da aynı davranışı sergilemesi lazım. Gözlemciler, yeni Orta Doğu’da İsrail’in rolünün de unutulmaması gerektiğini belirtiyorlar. Türkiye`nin bu konuda çok önemli bir rol oynaması bekleniyor çünkü Türkiye ile İsrail arasındaki iyi ilişkiler, Ankara’nın bu konuda ara buluculuk rolünü üstlenmesine yol açıyor. (Lübnan`da yayınlanan günlük gazete El Nahar, 10 Ekim 2013)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —