• BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04

Türkiye-Suudi Arabistan İlişkileri

Türkiye-Suudi Arabistan İlişkileri

Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin Suudi Arabistan ile ilişkilerinin kökeninin geçmişe dayandığını ve iki ülkenin bölgenin istikrarında önemli birer faktör olduğunu açıkladı.Cidde’de düzenlenen basın toplantıs

Türkiye Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin Suudi Arabistan ile ilişkilerinin kökeninin geçmişe dayandığını ve iki ülkenin bölgenin istikrarında önemli birer faktör olduğunu açıkladı.

Cidde’de düzenlenen basın toplantısında El Bilad gazetesinin sorularını yanıtlayan Ali Babacan “Suudi Arabistan ile ilişkilerimizin güçlü olması için uzun vadeli stratejimiz mevcut. Orta Doğu`da herhangi bir sorun içinde yaşamamak için barış, huzur ve kalkınma ortamına ihtiyaç vardır. Aşırılık ve şiddete son vermek, terör ile mücadele etmek amacıyla uluslararası, bölgesel ve iklimsel ikili ilişkilerin kurulması gerekir. dedi.

Bilad gazetesinin de katıldığı Cidde Ticaret Odasında düzenlenmiş olan basın toplantısı sırasında Babacan, B20 zirve toplantısının evsahipliğini yapacak olan Türkiye’nin bu organizasyonu gerçekleştirmesinden ötürü memnuniyetini ve dünya ülkelerini ilgilendiren meselelere çözüm bulunmasına yönelik çalışmalardan umutlu olduğunu dile getirdi.

Bununla birlikte Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dünya nüfusunun üçte ikisini temsil eden B20 Grubu üye ülkelerinin, dünya ekonomisinin yüzde 85`ini, ticaret oranı ise dünya ticaretinin yüzde 75`ini temsil etmesiyle anılan grubun uluslararası ekonomide önemli rol oynadığına işaret etti.

Terör ile DAİŞ konusunda ise Ali Babacan “DAİŞ terör örgütü olarak tanınmaktadır. Tüm dünya ülkeleri, DAİŞ başta olmak üzere, terör örgütlerine karşı mücadele etme hususunda anlaşmalıdır. Bunun için siyasi, ekonomik ve askerî yollarla Türkiye de dâhil olmak üzere çok taraflı çaba sarf edilmesi gerekir.” dedi.

Ayrıca petrol fiyatlarının düşmesi ile ilgili sorulan soruya “Petrol fiyatlarının düşmesi, bazı ülkeler için olumlu bazıları için olumsuzdur. Dolayısıyla hem olumlu hem de olumsuz etki verici olan bir konudur fakat genel olarak, bu tür durum ve krizler için acil durum siyasetini hazırlayan ülkeler etkilenmeyecektir. G20 ülkeleri olarak petrol fiyatlarının düşmesi veya yükselmesi bizim gündemimizde yer almamaktadır. Fiyat değişimi ile ilgili standart olan, piyasanın durumudur.” dedi.

Başbakan Yardımcısı, uluslararası ve bölgesel işsizlik konusunda ise 'Herkes 2008-2009 yılında meydana gelen krizden etkilendi. İşsizlik oranında artışa neden olan krizin Avrupa’da bazı maliye bakanlarının istifa sunmasına ve gençlerin çalışma veya iş bulma fırsatlarının kaybolmasına sebep oldu. En önemli husus `güveni artırmaktır`; gençlerin çalışma fırsatı bulma oranı yüzde 5 oranında artmıştır. Bu yıl, bu olumlu etkiyle B20 zirvesini başlatacağız.” dedi.(Suudi Arabistan, Al Bilad - 25 Şubat 2015)

 



22.5° / 13.8°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor