• BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Türkiye`ye Petrol Akışı Başladı

Türkiye`ye Petrol Akışı Başladı

Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden ham petrolün Türkiye`nin Akdeniz`deki ihracat merkezi Ceyhan`a yeni yapılan bir boru hattı üzerinden akışının başladığını ancak Bağdat`ın onayı olmadan dünya pi

Reuters

Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız, bugün, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden ham petrolün Türkiye`nin Akdeniz`deki ihracat merkezi Ceyhan`a yeni yapılan bir boru hattı üzerinden akışının başladığını ancak Bağdat`ın onayı olmadan dünya piyasalarına sevk edilmeyeceğini belirtti.

Yıldız, ihracatın başlayabilmesi için bu ay içerisinde bir anlaşma yapılmasını umduğunu kaydetti.

Türkiye, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile geçen yıl, bölgenin zengin hidrokarbon kaynaklarını bağımsız olarak Türkiye üzerinden ihraç edebilmesi için milyarlarca dolarlık bir enerji paketi imzaladı.

Bu gelişme, Irak petrolünün yönetimindeki tek yetkilinin kendisi olduğunu iddia eden Bağdat`ı öfkelendirdi fakat Türkiye, ihracat başlamadan önce merkezî hükûmeti anlaşmaya ikna etmeye çalışıyor.

Yıldız, düzenlediği basın toplantısında, 'Irak`tan ham petrol akışı başladı. Şu anda depolanıyor. Irak hükûmetinin onayı olmadan ihraç edilmeyecek.' dedi.

Türkiye-IKBY anlaşması, Kürtler ve -yurt içi talebin karşılanması ve Batı`ya Ceyhan üzerinden ihracattan faydalanabilecek- Türkiye`nin yanı sıra başlıca petrol şirketleri için de büyük öneme sahip.

Yıldız, Türkiye`nin, Kürt Bölgesi ile sıcak ilişkisine uzun zamandır muhalif olan Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin el Şehristani ile görüşmek üzere aralık ayı başlarında Bağdat`ı ziyaret etti. (İngiliz Haber Ajansı REUTERS - 2 Ocak 2014)



18.3° / 11.9°

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor