Tarih: 27.11.2014 09:24

Türkiye`yi Bırakmanın Zamanı Değil

Facebook Twitter Linked-in

Constantine Courcoulas

Kaçırdıysanız, bu çeyreğin en büyük devlet tahvili artışından kâr etmek için muhtemelen hâlâ zaman var.

Türkiye’nin lira cinsinden tahvilleri 30 Eylül’den bu yana yaklaşık yüzde 10 oranında kâr sağlayarak Bloomberg tahvil endeksleri tarafından takip edilen gelişmekte olan 57 piyasanın tümünü ve denk gelişmiş piyasaları geride bıraktı. Düşen petrol fiyatının ülkenin cari açığını azaltacağı ve hedeflenenin üstüne çıkan enflasyonu dizginleyeceği beklentileri üzerine iki yıllık tahvil getirileri bu süreç içerisinde yüzde 2’nin üzerinde geriledi.

Varil başına 80 dolardan işlem gören Brent petrolünün dört yıldaki en düşük seviyesine yaklaşması ve uluslararası yaptırımlar arasında Rusya’ya paralarını koyma konusunda piyasanın temkinli olması, Commerzbank AG’ye göre Türk tahvil alımlarının devam etmesinin nedenleri arasında. Yabancı yatırımcılar, Merkez Bankası verilerine göre 14 Kasım tarihine kadar olan 6 haftanın 5’inde ellerindeki menkul değerleri takviye etti.

Londra’daki Commerzbank’ta Gelişen Piyasaları Araştırma Başkanı Simon Quijano Evans, yaptığı yorumda “Aşağı yönlü petrol fiyatlarının cari açığa ve tüketici enflasyonuna yansımalarının henüz tam olarak fiyatlandırılmadığı göz önüne alındığında tahvil getirilerinin azalması için hareket alanı olduğunu görüyoruz.” şeklinde konuştu.

Yeni Bir Dalga

Londra’daki Standard Bank Group Ltd.’de gelişen piyasalar başekonomisti olan Timothy Ash, hem cari açığın hem de enflasyonun gelecek aylarda muhtemelen aşağı yönlü gevşeyeceğini belirtti. Ash, “yeni bir artış dalgasından önce” Türk tahvillerinde “kısa vadeli bir konsolidasyon” yaşanma ihtimali olsa da liranın diğer gelişen ülke para birimlerini geride bırakabileceğini söyledi.(ABD, Bloomberg - 25 Kasım 2014)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —